До вибухів на складах зброї в Чехії причетні шість співробітників ГРУ — ЗМІ
iStock

До вибухів на складах боєприпасів у Врбетиці у 2014 році причетні щонайменше шість співробітників російської військової розвідки ГРУ. Вони входили до складу підрозділу 29155. Його члени вчиняють акти насильства за межами Росії.

Про це йдеться в розслідуванні Bellingcat у співпраці з чеським виданням Respekt.

ЗМІ пишуть, що операція проходила під особистим наглядом командира загону генерал-полковника Андрія Авер'янова. У 2014 році він перебував  у Центральній Європі і повернувся в Москву через кілька годин після вибуху в Врбетіцах.

Чехія планує вислати ще одну групу російських дипломатів — ЗМІ

«Відомо лише про дві події, в яких Авер'янов брав участь за межами Росії. Враховуючи його високе положення в ГРУ, це свідчить про те, що вони, мабуть, мали важливе значення для російського уряду. Врбетіце — одна з них», — йдеться в повідомленні.

Видання передають, що разом з ними в операції брали участь його підлеглі з тієї ж військової частини Денис Сергєєв, Єгор Гордієнко, а також підполковник Микола Єжов і скандально відомі співробітники ГРУ Анатолій Чепіга і Олександр Мишкін (відомі під вигаданими іменами Олександр Петров і Руслан Боширов). Останні причетні до отруєння Скрипалів в британському Солсбері.

Журналісти кажуть, що деякі члени групи 29155 прибули до Чехії протягом 2014 року через сусідні країни, а також з підготовчою місією зі Швейцарії.

Chas News повідомляв, що чеський уряд вражений масштабом висилки своїх дипломатів з РФ і обдумує подальші кроки. 

У спецоперації у Чехії затримали підозрюваних у боях проти України на Донбасі — ЗМІ