Чеський уряд вражений масштабом висилки своїх дипломатів з РФ і обдумує подальші кроки
Getty Images

Чехія заявила, що видворення Росією 20 співробітників посольства у Москві у відповідь на висилку Прагою 18 російських співробітників посольства стало сильнішою реакцією, ніж очікував чеський уряд. Тому він обговорить подальші кроки.

Про це 19 квітня заявив віцепрем’єр-міністр Чехії Ян Гамачек, який також виконує обов’язки міністрів внутрішніх і зовнішніх справ, повідомляє «Європейська правда» з посиланням на Lidovky.

«Реакція сильніша, ніж ми очікували. Дипломатів більше, ніж ми видворили співробітників спецслужб», — сказав Гамачек на пресконференції.

Він повідомив, що обговорить з прем’єр-міністром Бабішем подальші кроки чеської дипломатії,  зокрема, через висилку з Москви заступника посла Чехії. За словами Гамачека, висилка дипломата такого статусу зробила російську відповідь «на сходинку вищою» від чеського кроку.

Я зустрінуся з прем'єр-міністром, і ми обговоримо, чи потрібно і коли робити подальші кроки чеської сторони

Він також заявив, що на відеоконференції в понеділок попросив колег-міністрів закордонних справ ЄС «висловити солідарність» із Чехією.

«Я сподіваюся, що також, виходячи з цього, ми довідаємось про більше висловлювань підтримки, і держави-члени вирішать, чи додавати якісь конкретні рішення», — сказав Гамачек.

Як повідомляє російське агентство РІА «Новости», глава МЗС Чехії заявив, що після висилки 20 дипломатів робота посольства країни в Москві паралізована, політичний і економічний відділи закриті, працює тільки консульський.

 

Глави МЗС країн ЄС на своїй нараді 19 квітня обговорили вибух на складі в Чехії і запевнили Прагу у своїй підтримці, повідомляє РІА «Новости».

МЗС Росії сказало в свою чергу, що Чехія заплатила за свої дії колосальну ціну, але «дивуватися чеським офіційним особам нічому», тому що вжиті заходи — виключно у відповідь.

У Кремлі оцінили дії Чехії щодо висилки російських дипломатів як провокаційні і недружні.

Подробиці планів на боєприпаси 2014 року

Вибух боєприпасів на складі у Врбетіце в жовтні 2014 року, в якому Чехія підозрює агентів російських спецслужб, не повинен був відбутися на чеській території. Про це 18 квітня заявив міністр внутрішніх справ Чехії, перший віце-прем'єр Ян Гамачек в ефірі Чеського телебачення.

За словами міністра, боєприпаси планувалося підірвати пізніше, після транспортування до Болгарії.

За версією слідства, в закупівлі брав участь болгарський торговець зброєю Еміліан Гебра, якого отруїли у 2015 році, але він вижив.

За даними тижневика Respekt, Гебра, імовірно, постачав зброю в зони військових конфліктів. Як вказує ряд ЗМІ, боєприпаси, які зберігалися на складі, могли призначатися для поставок в Україну або в Сирію. Співрозмовник Чеського радіо зазначив, що у Врбетіцах «вибухнуло те, що він (Гебра — Прим. ред.) вже купив і почав вивозити». Глава чеського уряду Андрій Бабіш в свою чергу заявив, що за боєприпаси на той момент вже заплатили.

Прем’єр-міністр Чехії пообіцяв, що з матеріалами спецслужб країни 19 квітня ознайомляться члени уряду. У свою чергу Ян Гамачек, за сумісництвом виконувач обов’язків глави МЗС Чехії, заявив, що інформація правоохоронців буде винесена на обговорення міністрів закордонних справ країн Євросоюзу.

МЗС назвав звинувачення Чехії на адресу Росії сфабрикованими «нашвидкуруч»

Звинувачення Праги на адресу Москви через вибух на складі зброї в Врбетіце в 2014 році «зроблені нашвидкуруч». Але дії після них можуть зруйнувати відносини між країнами. Про це заявила офіційний представник російського МЗС Марія Захарова.

«Це ж абсурд, дикість сьогоднішнього світу, коли у нас є можливості послухати, подивитися все оперативно, перевірити, зайнятися фактчекінгом. Але виходить, що ми живемо в сучасному світі, де очевидне не є доказом», — сказала Захарова в ефірі телеканалу «Росія 1».

За її словами, за діями Праги «стоять США, які керують усім в НАТО, задають тональність всьому західному мейнстриму».

Ми прекрасно розуміємо, що це не вибір людей і громадян цих країн (Чехії та Польщі, яка також визнала персонами нон грата трьох російських дипломатів — Прим. ред.). За цим стоять саме ті політичні сили, які обслуговують не національні інтереси цих країн, а політичне замовлення з Вашингтона

МЗС РФ називає всі звинувачення сфабрикованими. Представниця зовнішньополітичного відомства також нагадала про звинувачення Лондона на адресу росіян Олександра Петрова і Руслана Бошірова, яких вважають отруювачами ексофіцера ГРУ Сергія Скрипаля в Солсбері. Самі вони заявили, що їздили в місто як туристи подивитися на шпиль.

«Йде в справу традиційно улюблена пара Петров і Бошіров, це, мабуть, козир безпрограшний, джокер, два джокера. У хід йде все — будь-які міфи, будь-які фейки, аби відвернути від ситуації всередині», — додала російська чиновниця.

Москва також пов'язала висилку дипломатів з «розкриттям змови навколо конституційного перевороту» в Білорусії. Про це раніше заявив глава республіки Олександр Лукашенко, а ФСБ показала кадри з затримання так званих «змовників» у Москві. Служба стверджувала, що кілька білоруських політиків і військових планували усунути Лукашенка, членів його сім'ї і захопити владу за моделлю «помаранчевої революції».

Передісторія

Чехія звинуватила РФ у організації вибуху, що стався 16 жовтня 2014 року на складах озброєння у східній частині Чехії, та призвів до численних руйнувань і загибелі двох місцевих жителів. Лише за 6,5 років керівництво чеського уряду офіційно звинуватило Росію в організації цієї диверсії.

За даними чеських ЗМІ, вибух, найімовірніше, агенти РФ здійснили для зриву постачання зброї, у тому числі в Україну.

Відновлення пошкоджених об'єктів завершили тільки в жовтні 2020 року. Завдані збитки оцінюються в сотні мільйонів крон.

Влада Чехії планує виключити «Росатом» з тендера на добудову АЕС «Дуковани»