У Москві пообіцяли Празі «заходи у відповідь» через вислання своїх дипломатів із країни (оновлено)
iStock

Міністерство закордонних справ Росії висловило Чехії протест через вислання 18 російських дипломатів із країни та пообіцяло «заходи у відповідь».

Про це повідомила пресслужба МЗС РФ.

У російському відомстві відповідне рішення Чехії назвали «безпрецедентним», а причину вислання — причетність російських спецслужб до вибухів складів із боєприпасами у Врбетіце у 2014 році — «голослівною і надуманою».

«Висловлюємо чеській влади рішучий протест. Вживемо відповідних заходів, які змусять авторів цієї провокації усвідомити всю повноту відповідальності за руйнування основ нормального розвитку відносин між нашими країнами», — йдеться в повідомленні російського МЗС.

РФ побачила у висланні своїх дипломатів із Праги «американський слід» та вважає його «продовженням серії антиросійських акцій, зроблених Чехією за останні роки».

«У прагненні догодити США на тлі недавніх американських санкцій щодо Росії чеська влада у цій частині навіть перевершила своїх заокеанських господарів», — додали в міністерстві.

Довідка

17 квітня Чехія вислала 18 російських дипломатів, пов’язаних із російськими спецслужбами.

Їх вислали через підозру в причетності Головного управління Генштабу Росії до вибухів складів боєприпасів у Врбетіце в 2014 році. Пізніше чеські ЗМІ повідомили, що там могла бути зброя для України.

Оновлено. Офіцери російської військової розвідки, Олександр Мішкін, відомий як «Олександр Петров», та Анатолій Чепіга, відомий як «Руслан Боширов», були на місці вибуху у чеському Врбетице 15 жовтня 2014 року, за день до того, як склад боєприпасів злетів у повітря, пише чеське видання Lidovky з посиланням на три незалежні джерела. 

Один з інсайдерів ЗМІ каже, що агенти РФ проникли в будівлю 15 жовтня і заклали там вибуховий пристрій. Співрозмовник видання припустив, що він вибухнув раніше, ніж планувалося

Chas News повідомляв, що Чехія висилає 18 російських дипломатів за роботу на спецслужби РФ.

На приватних військових складах, які росіяни підірвали у Чехії, була зброя для України — чеські ЗМІ