Чи готові українці до мобілізації — результати соцопитування

Українці відзначають наявність проблеми з ухилянням від мобілізації серед своїх близьких та знайомих. У цілому готовність перебуває на посередньому рівні.

За даними опитування, 25% респондентів відзначили, що багато з їх оточення намагається уникнути мобілізації, тоді як 47% повідомили, що деякі з їхніх знайомих прагнуть уникнути мобілізації, але інші готові бути мобілізованими. Проте 10% заявили, що більшість їхніх знайомих готові до мобілізації.

Про це свідчать результати соцопитування фонду «Демократичні ініціативи» та Центра Разумкова.

Соціологи оцінюють рівень готовності до мобілізації як середній, зазначаючи, що у різних регіонах країни ставлення до цього може різнитися. 

Наприклад прагнення уникати мобілізації більш поширене у Східному регіоні. Тут 39% опитаних вказали, що більшість з їхніх знайомих, які можуть підлягати мобілізації, намагаються уникнути цього, тоді як у Південному регіоні відповідна частка становить 32%, у Західному регіоні — 29%, а найменшою (15%) вона виявилася у Центральному регіоні.

Але й високу міру готовності долучитися до мобілізації відзначала приблизно однакова (5-9%) частка опитаних на Сході, Півдні та Заході, і трохи більшою (15%) ця частка є в Центральному регіоні.

Опитування проводили з 21 по 27 березня 2024 року. Участь в ньому брали жителі територій, контрольованих урядом України та не схильних до бойових дій. 

Закон про мобілізацію: що відомо

11 квітня 2024 року Верховна Рада схвалила законопроєкт про мобілізацію. Проте депутати прибрали з нього положення про те, демобілізацію і ротацію. 

24 квітня Міністерство оборони опублікувало основні зміни, які стосуватимуться як військовослужбовців, так і цивільних громадян України.

Закон про мобілізацію набуде чинності з 18 травня 2024 року.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

У Кабміні готують нові обмеження за ухилення від мобілізації — Малюська