Чи готується РФ до війни з Україною? Які умови ненападу на нашу державу назвав Путін? Підсумки пресконференції
Getty Images

У четвер, 23 грудня, президент РФ Володимир Путін дав велику пресконференцію за підсумками року, що минає.

Зокрема, були й питання щодо масового розміщення російських військ біля кордону з Україною та списку вимог, які Кремль висунув до НАТО для так званих «гарантій безпеки».

Протягом останнього місяця Україна, США та НАТО стурбовані зосередженням близько 100 тис. російських військовослужбовців поблизу кордону з Україною та на окупованому Росією Криму.

Розвідники та офіційні особи США стверджують, що Кремль планує можливий військовий наступ, який, ймовірно, може статися вже на початку 2022 року.

Водночас РФ можливий наступ заперечує.

На пресконференції Путін вкотре акцентував на тому, що РФ вимагає від США і НАТО надання широких «гарантій безпеки» і не допустити розширення Альянсу на схід, зокрема і щодо України.

Chas News зібрав головні тези російського президента щодо тем, які хвилюють українців вже вісім років.

Можливе вторгнення в Україну 

«Нам кажуть «війна, війна, війна». Складається враження, що, можливо, готують третю військову операцію (на Донбасі — Прим. ред.), І нас заздалегідь попереджають: не втручайтеся, не захищайте цих людей, а втрутитеся і будете захищати — ось такі нові санкції підуть. І готуються, можливо, до цього», — зазначив Путін.

Також він вважає, що західні держави створюють загрози на кордонах Росії, а Україну перетворюють на «Антиросію» й «накачують новітніми озброєннями».

З його слів, подальші дії РФ (умови ненападу на Україну — Прим. ред.) залежатимуть не від ходу переговорів, а від забезпечення безпеки Росії. Зокрема, він назвав подальші рухи НАТО на схід неприйнятними.

І додав, що Росія має думати про свою безпеку на перспективу. Тому наприкінці січня 2022 року російська та американська сторони проведуть переговори з питань стратегічної стабільності.

Чи є гарантії ненападу

Раніше Володимир Зеленський вимагав від Володимира Путіна публічної обіцянки, що не буде нового вторгнення в Україну.

Під час пресконференції Путін переклав відповідальність щодо цього питання на західних колег, мовляв, це вони мають дати гарантії безпеки Росії — «негайно і зараз, а не вимагати їх від нас».

Додавши, що це США розміщують ракетні комплекси біля кордонів Росії. 

«Наші дії залежатимуть не від переговорів, а від безумовного забезпечення безпеки Росії сьогодні і на історичну перспективу», — заявив він, не пояснивши, про яку «історичну перспективу» йдеться.

Про добросусідські відносини та вплив «нациків» на Зеленського

Під час пресконференції Путін зробив нову заяву про українсько-російські відносини. Він жадає «добросусідських відносин» між країнами.

Але у той же час сказав, що Володимир Зеленський, президент України, нібито потрапив під вплив «нациків», через що вибудувати відносини із нинішнім керівництвом країни практично неможливо.

Зазначимо, раніше Путін заявив про готовність діалогу з Зеленським. Але про організацію зустрічі поки не йдеться.

Визнання ролі Росії у війні на Донбасі

Путін заявив, що Російська Федерація нібито була «змушена щось робити» у 2014 році.

За його словами, історичні російські землі нібито віддали Україні без згоди народу.

«Ну добре, це сталося, ми згодні. Ми були змушені щось робити у 2014 році. І так виникла криза, яка розвивається», — заявив президент Росії.

І підкреслив, що Україна двічі намагалася вирішити конфлікт на Донбасі силою, хоча Москва вмовляла цього не робити.

Також Путін вважає, що майбутнє окупованого Донбасу мають визначити люди, які там живуть. А Україна зобов'язана закріпити у своїй Конституції особливий автономний статус цих територій.

Про причини окупації Криму

За словами Путіна, причиною окупації Криму став «держпереворот» в Україні у 2013-2014 роках.

За його словами: «за роки співпраці з Україною жодні дії щодо Криму нам і на думку не спадали».

І Росія нібито змирилася з тим, що «частина історичної території» виявилася «за межами РФ, зокрема в Україні».

«Але у 2014 році держпереворот, людей убивали та спалювали... Президент Янукович і так з усім погодився, він був готовий піти... Але навіщо це зробили? Після цього був Крим... Поставили нас у ситуацію, коли ми не могли вчинити інакше», — каже Путін.

До слова, російський президент постійно називає події в Україні в 2013-2014 роках, а саме Революцію Гідності, державним переворотом.

Путін не почув Байдена. Росія продовжує стягувати війська до кордону з Україною — західні ЗМІ
Розвідка доповідає. Навіщо Путін намагається розв'язати війну в Європі?