Чи отримає Україна кредит від МВФ до кінця року? Навряд, кажуть аналітики з Morgan Stanley

Україна навряд до кінця 2020 року отримає бодай один транш МВФ на $0,7 млрд, адже питання за узгодженою програмою з фондом не вирішуються. Про це йдеться у матеріалах аналітиків інвестбанку Morgan Stanley, пише Інтерфакс-Україна.

У той же час, на думку аналітиків, плани Кабміну щодо фінансування дефіциту держбюджету у наступному році за рахунок випуску облігацій внутрішньої держпозики занадто завищені. Відповідно, труднощі з внутрішнім фінансуванням дефіциту можуть призвести до необхідності збільшення зовнішнього.

При цьому, нагадують у Morgan Stanley, Україна порушує терміни виконання програми з МВФ ще до першого її перегляду. З іншого боку, така ситуація типова для України: п'ять попередніх програм із фондом профінансували лише на 40%.

Нещодавно в одному з інтерв’ю міністр фінансів Сергій Марченко казав, що пошук варіантів для фінансування дефіциту — не надто велика проблема. У приклад він навів цьогорічну ситуацію: «Ми перекредитувалися і випустили єврооблігації під рекордно низькі відсотки. За 13 років це найкращий випуск». Також Марченк підкреслив, що співробітництво з МВФ наступного року під сумнів не ставиться, адже Україна ще не настільки міцно стоїть на ногах, аби відмовлятися від співпраці з Фондом.

На питання, чому ж тоді дефіцит бюджету в проєкті на 2021 рік встановили на рівні 6% ВВП, якщо відповідно до меморандуму з МВФ він має становити 5,3% ВВП, міністр відповів коротко: «В Україні, як і в інших країнах світу, змінилися макроекономічні показники». 

Посол Євросоюзу в Україні Матті Маасікас, у свою чергу, нагадує, що від співпраці з МВФ залежить також кредитна допомога з боку ЄС. «Макрофінансова допомога від ЄС політично пов'язана з програмою МВФ. Тут немає технічного зв'язку, а політичний — є. Ми повинні бути впевнені, що МВФ скаже, що все йде у відповідності з погодженим планом», — каже посол.

Також Маасікас конкретизує: занепокоєння додають у тому числі рішення Печерського райсуду у справі ПриватБанку та зміни у керівництві Нацбанку. Загалом, такі питання обговорюватимуться вже 1 жовтня, на саміті Україна — ЄС, додав дипломат.

Проблеми у України є і у відносинах з Світовим банком: Україна досі не отримала $350 млн позики від СБ. Міністр Марченко з цього приводу висловлював сподівання, що Україна отримає всі кошти вже цього року. «Це запорука своєчасного фінансування накопичених видатків», — пояснював він.