Чи загрожує військова діяльність окупантів біля ЧАЕС містам поблизу — директор «Чорнобиль Тур»

Наразі активність росіян під Чорнобилем не несе загрозу для Києва та міст неподалік. Втім, у зоні відчуження зараз рівень радіації оцінити неможливо, адже система контролю не працює.

Про це в інтерв’ю Chas News розповів Ярослав Ємельяненко, директор компанії «Чорнобиль Тур» та член громадської ради чорнобильської зони відчуження.

«Поки у нас працювала система радіаційного контролю у чорнобильській зоні, ми бачили, що в перші дні, як росіяни зайшли туди, рівні радіації зросли у 3-4 рази. Це сталося тому, що вони не використовували дороги і пересувалися ґрунтом на дуже важкій техніці. Зараз контроль над радіаційними системами втрачено, і як я розумію, з рівнем радіації зараз там не все добре», — зазначив Ємельяненко.

Втім, підвищеного рівня радіації по периметру зони — у Києві, Чернігові, Славутичі — системи не фіксують. Але є загроза для білорусі.

«Цікавіше, що відбувається в білорусі. Той пил, який росіяни підняли, осідає на їхню військову техніку. А потім вони на танках із забитими радіоактивною грязюкою і глиною траками повертаються на білорусь. Повірте мені, по Гомельській області вони все це вже давно розмазали», — додав Ємельяненко.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Головні новини про війну в Україні. 31 березня. ОНЛАЙН