Чи звільнили Залужного з посади Головнокомандувача ЗСУ: що відомо (оновлено)

Увечері 29 січня низка українських Telegram-каналів з посиланням на джерела повідомили, що Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного звільнили з посади.

Зокрема про це заявив колишній народний депутат України Борислав Береза. Ці інформацію йому підтвердили нібито два джерела.

Оновлено

Нардеп Олексій Гончаренко у своєму Telegram-каналі також пише, що два джерела підтвердили йому цю інформацію. За даними депутата, Залужному оголосили про відставку, але указу поки немає. Генералу начебто пропонували посаду посла в одну з європейських країн, але він відмовився.

Журналіст Роман Цимбалюк пише, що новим Головнокомандувачем ЗСУ стане очільник ГУР Кирило Буданов.

Цензор.НЕТ із посиланням на власні джерела також пише про звільнення Залужного. За даними  видання, наказ ще не було оприлюднено. Наразі тривають консультації з іноземними партнерами.

Оновлено

Міноборони спростовує інформацію про звільнення. Принаймні, у Telegram-каналі опублікували такий пост: «Шановні журналісти, одразу відповідаємо всім: Ні, це не правда».

Оновлено

Радіо Свобода зазначає, що так в Міноборони спростували чутки про нібито звільнення міністра Рустема Умєрова. 

Водночас Українська правда пише, що інформацію з приводу Залужного суперечлива. Одні джерела кажуть, що йому дійсно запропонували іншу посаду, інші — інформацію про звільнення спростовують.

Оновлено

Речник Володимира Зеленського Сергій Никифоров у коментарі Українській правді та LIGA.net заперечив інформацію про відставку Залужного.

Офіційної інформації про звільнення Валерія Залужного з посади Головнокомандувача ЗСУ наразі немає.

Нагадаємо у ЗМІ інформація про звільнення Залужного з’являється не вперше. У листопаді нардеп Володимир Арʼєв написав, що отримав від джерел інформацію про те, що Умєров вніс подання про звільнення Головнокомандувача Валерія Залужного.

«Деякі нечистоплотні політики сьогодні намагаються розколоти українське суспільство — це нічим не краще того, що роблять російські пропагандисти. Інформаційна війна є складовою російської агресії проти України. Не варто ставати в ній пішаками і тим більше помічниками», — прокоментував тоді Умєров.

Також улітку 2023 року американське видання Newsweek з посиланням на джерела написало, що у Зеленського розглядають можливість заміни вищого військового керівництва на чолі з головнокомандувачем Валерієм Залужним.

Тоді у Міноборони цю інформацію назвали вкидом і нагадали, що «внутрішні розбіжності» — це російська пропаганда, яку «наполегливо просувають ворожі медіаресурси».

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Українцям надсилають фейкові повідомлення про «здачу країни» нібито від ОП — ЦПД