зеленський залужний

Chas News продовжує щотижневі огляди і розвінчання російської пропаганди. Редакція проаналізувала медіа-простір за останні дні та обрала найцікавіше.

Чому Chas News робить огляд пропаганди

Китайський мислитель і стратег Сунь-Дзи у своєму трактаті  «Мистецтво війни» писав:

«Той, хто знає ворога й себе, ніколи не програє війни;

Хто не знає ворога, але знає себе, інколи виграє, а інколи програє;

Той, хто не знає ні себе, ні ворога, програє кожну баталію».

Редакція Chas News переконана — ворога треба знати в обличчя. І саме огляд ворожої пропаганди може з цим допомогти, адже війна в інформаційному просторі, на жаль, не стихне навіть після того, як стихне свист куль, снарядів та ракет.

Досліджуючи джерела російської пропаганди, ми маємо на меті популяризувати медіаграмотність та інформаційну гігієну в Україні.

Систематизація та аналітика пропаганди допоможе виявити небезпечні і неправдиві наративи та маніпулятивні прийоми, що можуть потрапити в інформаційне поле, запобігти їх некритичному розповсюдженню та за рахунок викриття зменшити їх вплив на інформаційне поле України.

Росіяни створили черговий фейк про Зеленського

Фейк. Вже за сумною традицією в огляді пропаганди не обійшлось без витворів російських майстрів фотошопу. Цього разу пропагандистські сайти та Telegram-канали поширили фото фейкової реклами у Нью-Йорку, на якій зображений президент України Володимир Зеленський.

На ній розміщений провокативний підпис «Я заробив у 10 разів більше, ніж фільм «Барбі». Російські пропагандисти стверджують, що рекламу замовили  республіканці США.

Спростування. Брехню пропагандистів розкрив український Цетр протидії дезінформації. Йому підтвердили у Генеральному консульстві України у Нью-Йорку, що ця «реклама» є фейком. На зазначеному банері зараз розміщена реклама Lord of the Rings та Harry Potter Exhibition.

Пропагандисти намагаються переконати українців, що союзникам вони не потрібні

Маніпуляція. Росіяни не покидають спроб посіяти розбрат між українцями та їхніми союзниками. Цього разу пропагандисти зманіпулювати словами польського президента Анджея Дуди, який дав інтерв'ю The Washington Post.

«Зараз російський імперіалізм можна зупинити дешево, тому що американські солдати не гинуть. Але якщо ми не зупинимо російську агресію зараз, за це доведеться заплатити дуже високу ціну», — сказав, зокрема, Дуда. 

Росіяни перекрутили слова поляка та поширили брехню, нібито Дуда вважає життя українців «дешевими».

Спростування. Слова Анджея Дуди пролунали у відповідь на запитання журналіста, чому американські консерватори повинні підтримувати Україну. Президент Польщі намагався пояснити наслідки бездіяльності в перспективі для жителів США.

Анджей Дуда говорив про загрозу поширення російської агресії на Європу і про те, що Захід може запобігти цьому. Інакше йому доведеться заплатити вищу ціну. У цьому ж інтерв'ю польський президент висловив переконання, що Україна має стати частиною НАТО. 

«Ми знаємо, що коли приходять росіяни, вони ґвалтують жінок, вбивають людей, вивозять людей на Схід... [Ми] знаємо, що росіян треба зупинити», — сказав Дуда.

Слід нагадати, що Польща передає Україні багато військової техніки та прийняла в себе сотні тисяч біжеців.

Росіяни лякають, що українським підліткам закриють виїзд за кордон 

Фейк. У черговому приступі пропаганди росіяни вирішили залякати україських дітей. Окупанти стверджують, що Верховна Рада нібито хоче заборонити підліткам віком від 16 років виїздити за кордон.

«Як передають українські джерела, київський режим остерігається, що в ході поголовної мобілізації в країні скоро фізично закінчаться дорослі чоловіки», — пише одне з пропагандистських медіа. 

Навіть колишній прем'єр-міністр України Микола Азаров, який втік у росію та давно там живе, підхопив цей фейк.

Спростування. Для викриття брехні російських пропагандистів достаньо відкрити текст законопроєкту, який внесли у Верховну Раду. Йдеться про «Проєкт Закону про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо захисту прав дітей при тимчасовому виїзді за межі України» №9480, зареєстрований 11 липня 2023 року.

У ньому нема й слова про заборону підліткам залишати територію країни. Законопроєкт пропонує, аби діти, які не досягли віку 18 років, могли виїжджати за кордон тільки в супроводі піклувальника.

Цьому є логічні причини, пов'язані з невідповідністю українського та європейського законодавств. В Україні діти мають право самостійно виїжджати з країни після досягнення 16 років. Водночас у Європі підлітки отримують таке право лише з 18 років. 

Через таку колізію багато підлітків-біженців з України в ЄС вважаються дітьми без супроводу. Вони не можуть вільно пересуватись, підпадають під нагляд поліції і соцслужб. У таких випадках українських дітей поміщають у спеціальні шелтери та призначають їм тимчасових опікунів.

Новий законопроєкт має на меті захистити українських дітей від недосконалостей законодавства. Вони матимуть право виїжджати з України, але тільки в супроводі одного з батьків та за згодою іншого або у супроводі довіреної особи.

Твердження росіян, що закон поширюватиметься лише на хлопців, також не є правдою. Він стосуватиметься неповнолітніх українців обох статей.

Риторика росіян незмінна: українці обстрілюють самі себе

Фейк. Після чергового удару по Одесі, який спричинив значні пошкодження цивільної інфраструктури, росіяни традиційно намагадись перекинути провину на українську ППО.

Вночі 14 серпня ворог запустив по місту 15 ударних дронів та вісім крилатих ракет «Калібр». Уламки спричинили пожежі, зокрема, спалахнув та згорів вщент супермаркет Fozzy.

Так звані російські «воєнкори» одразу поширили фейк, що це, мовляв, українська ППО намагалась відбити атаку і влучила в будівлю. Пропагандисти також стверджують, що в супермаркеті зберігали паливно-мастильні матеріали.

Спростування. Російські пропагандисти не наводять жодних доказів того, що ракети українського ППО поцілили по супермаркету.

Натомість Центр протидії дезінформації оприлюднив відео успішної роботи ППО. На кадрах видно виліт українських ракет та їх влучання в російську ракету, яка стала пікірувати по спіралеподібній траєкторії. Уламки впали на супермаркет і спричинили пожежу.

https://t.me/CenterCounteringDisinformation/6546

Newsweek написав, що Зеленський може скоро замінити Залужного

Вкид. І — найсвіжіше. В середу, 16 серпня, американське видання Newsweek написало, що у Зеленського розглядають можливість заміни вищого військового керівництва на чолі з головнокомандувачем Валерієм Залужним.

Посилається видання на «джерела, близькі до українського уряду». Приводом до перестановок нібито можуть стати «незадовільні бойові дії». Також в статті йдеться про існування «розбіжностей в українському керівництві щодо стратегії наступу».

Спростування. У Міністерстві оборони інформацію Newsweek назвали вкидом і нагадали, що «внутрішні розбіжності» — це російська пропаганда, яку «наполегливо просувають ворожі медіаресурси».

Натомість в міністерстві запевнили, що між військовим та політичним керівництвом України існує прямий зв’язок.

«Його завдання — ухвалення рішень у динамічних умовах військової ситуації, що склалася. Довіра до військового командування є важливою передумовою перемоги», — зазначили в Міноборони.

Раніше вже було чимало фейків про те, що головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний важко поранений, загинув, ну або відпочиває на Кіпрі.

Як розпізнати фейк: пам’ятка Сhas News 

Ознакою неправдивої новини можуть бути:

  • відсутність джерела інформації,
  • вживання занадто емоційних фраз чи радикальних висловів,
  • посилання на невідому особу («мій кум/ сват/ брат знає», «інформація 100% перевірена»),
  • заклики на кшталт: «Максимально треба знати всім» чи «Максимальний репост!»,
  • політично заангажовані експерти.

Спецпроєкт реалізований за підтримки German Marshall Fund.

Що таке ІПСО та як росія використовує їх у війні проти України