Валерій Залужний
Facebook

Chas News продовжує щотижневі огляди і розвінчання російської пропаганди. Редакція проаналізувала медіа-простір за останні дні та обрала найцікавіше.

Чому Chas News робить огляд пропаганди

Китайський мислитель і стратег Сунь-Дзи у своєму трактаті  «Мистецтво війни» писав:

«Той, хто знає ворога й себе, ніколи не програє війни;

Хто не знає ворога, але знає себе, інколи виграє, а інколи програє;

Той, хто не знає ні себе, ні ворога, програє кожну баталію».

Редакція Chas News переконана — ворога треба знати в обличчя. І саме огляд ворожої пропаганди може з цим допомогти, адже війна в інформаційному просторі, на жаль, не стихне навіть після того, як стихне свист куль, снарядів та ракет.

Досліджуючи джерела російської пропаганди, ми маємо на меті популяризувати медіаграмотність та інформаційну гігієну в Україні.

Систематизація та аналітика пропаганди допоможе виявити небезпечні і неправдиві наративи та маніпулятивні прийоми, що можуть потрапити в інформаційне поле, запобігти їх некритичному розповсюдженню та за рахунок викриття зменшити їх вплив на інформаційне поле України.

Росіяни продовжують поширювати фейки про «зникнення Залужного»

Російські ЗМІ та прокремлівські експерти продовжують активно поширювати фейки про те, що генерал Валерій Залужний нібито зник. Подібне було і тиждень тому: Огляд і спростування пропаганди за 11—17 травня.

Фейк 1. Ветеран російської воєнної розвідки Рустем Клупов на сайті mk.ru розмірковував, що Залужний не просто зник, а можливо, навіть убитий. «В інтернеті було фото мертвого українського солдата у військовій формі, з розбитим черепом. Дуже негарний труп, який нагадував Залужного. Я не виключаю, що він потрапив під один із ударів та був знищений», — заявив Клупов.

Фейк 2. За іншою версією росіян, головнокомандувач ЗСУ відпочиває на Кіпрі і навіть купив собі там віллу. Таку інформацію поширює низка російських Telegram-каналів.

Фейк 3. Російський воєнкор Руденко у своєму Telegram-каналі припустив, що Залужний важко поранений та перебуває в лікарні.

Фейк 4. У середу, 24 травня, агентство «РИА Новости» видало чергову сенсацію від «джерела в силових структурах». Нібито Валерій Залужний «отримав травму голови та осколкові поранення внаслідок російського ракетного удару по командному пункту під Херсоном на початку травня». Пропагандистське видання повідомило, що Залужному зробили трепанацію черепа і він не зможе далі виконувати свою роботу.

Спростування. Попри наполегливість окупантів у вигадуванні версій «зникнення» Залужного, українське Міністерство оборони не втомлюється все це спростовувати. 

«Росіяни запустили інформаційну хвилю про нібито зникнення нашого Головнокомандувача Валерія Федоровича Залужного. Главком на місці. Робить свою роботу. Щойно спілкувались», — написала 20 травня Ганна Маляр, заступниця міністра оборони. 

Заперечив заяви російської пропаганди і полковник ЗСУ Анатолій Штефан, який 19 травня написав про свою розмову з головнокомандувачем. Також він спростував твердження про відпочинок Залужного на Кіпрі. Штефан заявив, що фотографії головнокомандувача в морі були зроблені у 2018 році в Урзуфі Маріупольського району. 

Крім того 20 травня Залужний по відеозв'язку виступив на відкритті Міжнародної конференції в Одеській юридичній академії з нагоди Дня науки.

Лукашенко заявив, що українського контрнаступу «нема і бути не може» 

Дезінформація. Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що очікуваний український контрнаступ — це «просто безумство». Він стверджує, що ніякого «контрнаступу нема і бути не може». Також союзник володимира путіна стверджував, що співвідношення українських і російських сил на фронті складає «один до п'яти».

Спростування. Президент Володимир Зеленський в інтерв'ю ВВС сказав, що український контрнаступ почнеться, але потрібно ще трохи почекати. За словами українського лідера, це пов'язано із тим, що бойові бригади очікують на прибуття бронетехніки від західних союзників.

«З тим, що ми вже маємо, ми можемо йти вперед і, я думаю, досягнемо успіху. Але ми втратимо багато людей. Я думаю, що це неприйнятно. Тому нам потрібно почекати. Нам потрібно ще трохи часу», — пояснив Зеленський.

А буквально днями Кирило Буданов, начальник Головного управління розвідки Мініоборони, заявив японському телеканалу NHK (інтерв'ю вийшло 23.05), що Сили оборони України вже накопичили достатньо сил та зброї для того, щоб розпочати дії з деокупації територій.

Російські хакери нібито атакували «Нову пошту», яка «транспортувала західну зброю для ЗСУ»

Фейк. 19 травня пропагандистський Telegram-канал Readovka повідомив, що російські хакери нібито здійснили кібератаку на «Нову пошту», яка «транспортувала західну зброю для ЗСУ». Пропагандисти стверджують, що в результаті «зламу» були знищені сотні серверів, які забезпечували роботу сервісу. Також Readovka заявляє, що саме через «Нову пошту» «здійснювалось постачання британських БМП Bradley та німецьких танків Leopard»

Спростування. Дезінформацію викрив співзасновник компанії «Нова Пошта» Володимир Поперешнюк. Він заявив, що всі сервіси продовжують працювати, незважаючи на заяви пропагандистів про «злам сотень серверів». А на сторінці компанії уточнили, що причиною проблем в роботі їхнього застосунку став технічний збій.

Росіяни заявили, що Зеленський визнав повне захоплення Бахмута окупантами

Дезінформація. Російські ЗМІ 21 травня поширили інформацію про те, що Володимир Зеленський нібито визнав повну окупацію Бахмута російськими військами. Напередодні у ПВК «Вагнер» оголосили, що остаточно захопили місто.

Спростування. На пресконференції журналісти запитали Зеленського: «Чи Бахмут все ще у руках України? Росіяни заявили, що взяли Бахмут». Президент на це відповів: «Думаю, ні. Але ви маєте зрозуміти, що там нічого не залишилось. Вони зруйнували все. Це трагедія, але сьогодні Бахмут — тільки в наших серцях».

Інформацію про те, що Зеленський підтвердив захоплення Бахмута, спростували в його пресслужбі. Речник Сергій Нікіфоров уточнив, що відповідь президента стосувалась другої частини запитання репортера, а саме — тверджень росіян про окупацію міста.

Після цього Зеленський ще раз прокоментував заяви про взяття Бахмута.

«Сьогодні військові виконують дуже важливі завдання, вони знаходяться у Бахмуті, в яких точках — я не ділитимусь, але це говорить про те, що Бахмут не захоплений на сьогодні російською редерацією. Ніяких двох або трьох тлумачень цьому бути не може», — наголосив президент.

Заяви росіян також спростувала заступниця міністра оборони Ганна Маляр. Вона уточнила, що українські війська у Бахмуті контролюють певні об‘єкти та приватний сектор в районі «Літак». 

Росіяни заявили, що українська ДРГ веде бої на кордоні Бєлгородської області

Фейк. Російська пропагандистка Ольга Скабєєва в ефірі телебачення 22 травня заявила, що на територію кордону Бєлгородської області проникла «українська ДРГ» та веде там жорстокі бої. За словами пропагандистки, залучена військова техніка.

Спростування. Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк наголосив, що Україна не має жодного стосунку до подій на території Бєлгородської області рф.

«Україна із цікавістю спостерігає за подіями в Бєлгородській області Росії та вивчає ситуацію, утім не має до неї безпосереднього стосунку. Як відомо, танки продаються в будь-якому російському військторзі, а підпільні партизанські загони складаються все-таки з громадян Росії», — написав Подоляк у Twitter.

Тим часом організація «Російський добровольчий корпус» заявила, що зайшла на територію рф. А легіон «Свобода Росії» повідомив, що разом з РДК «звільнив населенний пункт Козинка у Бєлгородскій області, а у Грайворон увійшли передові загони».

Речник ГУР Андрій Юсов заявив у коментарі Суспільному, що в операції беруть участь виключно громадяни рф, а її мета — створення «смуги безпеки» для захисту цивільних українців.

Як розпізнати фейк: пам’ятка Сhas News 

Ознакою неправдивої новини можуть бути:

  • відсутність джерела інформації,
  • вживання занадто емоційних фраз чи радикальних висловів,
  • посилання на невідому особу («мій кум/ сват/ брат знає», «інформація 100% перевірена»),
  • заклики на кшталт: «Максимально треба знати всім» чи «Максимальний репост!»,
  • політично заангажовані експерти.

Спецпроєкт реалізований за підтримки German Marshall Fund.

SuperCam: що відомо про російський дрон, який мав допомагати створювати карти, а працює на війні