Чинний заступник секретаря РНБО допомагав писати «Харківські угоди»
УНІАН

Перший заступник секретаря Ради національної безпеки та оборони Руслан Демченко брав участь у підготовці «Харківських угод».

Про це повідомляє hromadske, а дані підтверджує сайт РНБО .

З 26 лютого 2010 року по 5 березня 2014 року Демченко був заступником та першим заступником міністра закордонних справ. Він як заступник міністра готував та погоджував текст «Харківських угод».

Цікаво, що вчора, 11 березня, секретар РНБО Олексій Данілов доручив СБУ перевірити обставини підготовки та ратифікації цих самих угод.

СБУ має перевірити обставини, у яких спосіб 236 депутатів голосували за домовленості.

Зеленський призначив Демченка першим заступником секретаря РНБО 16 червня 2020 року.

Про «Харківські угоди»

У 2010 році тодішні президенти України і Росії Віктор Янукович і Дмитро Медведєв підписали у Харкові угоду, яка передбачала, що Україна фактично здає Крим в безстрокову оренду Чорноморському флоту РФ, за що Москва давала Києву $100 знижки на газ.

На розгляд парламенту ратифікацію «Харківських угод» винесли 27 квітня 2010року. Це засідання стало одним із найскандальніших в українській історії.

Угода фактично не надавала жодного зниження ціни на природний газ. Перед підписанням документів ціна для України була двічі штучно завищена Росією: станом на кінець 2008 року ціна газу за 1 тис. кубічних метрів для України становила $179,5, тоді як на кінець 2010 року $352,33.

Підозра у держзраді. Янукович сприяв нарощенню в Україні російських військ