Чиновник ЄС з питань вакцин сподівається на літній туристичний сезон, схожий на 2020 рік
Getty Images

Керівник робочої групи ЄС з питань вакцин заявив, що він сподівається, що в Європі відбудеться літній туристичний сезон, «порівнянний з минулим роком», і вакцинування підтримає його.

Тьєррі Бретон, комісар із питань внутрішнього ринку Європи, заявив радіо і телеканалу LCI RTL, що ЄС повинен вколоти достатньо доз до середини липня, щоб досягти рівня «колективного імунітету», повідомляє Reuters.

Перед тим Єврокомісія збільшила свої повноваження з блокування експорту вакцин до країн, які мають кращу ситуацію із щепленням свого населення, ніж у ЄС, або тих, які обмежують експорт за законом або за контрактами з постачальниками.

«Туристичний сезон, я сподіваюся, буде порівнянним з минулорічним, який був за підсумками не таким поганим в контексті, в якому ми перебуваємо», — сказав чиновник.

Заплановане запровадження загального сертифікату вакцинації у ЄС у червні сприятиме відновленню подорожей, додав він.

Сектори туризму та подорожей були під ударом річної пандемії коронавірусу, незважаючи на часткове пожвавлення минулого літа між першою та другою хвилями вірусу в Європі.

ЄС вважає недопостачання щеплень AstraZeneca причиною повільної вакцинації. Суперечка створила напруженість із колишнім членом ЄС, Великобританією.

Бретон наголосив, що ЄС забезпечить, щоб вакцини проти коронавірусу, вироблені AstraZeneca в межах блоку, залишалися там, поки компанія не повернеться до виконання своїх зобов'язань щодо постачання.

У МОЗ пояснили, чому Україна вдвічі відстає від плану вакцинації