Покажи QR-код! Єврокомісія представила проєкт «Зеленого сертифікату» для подорожей ЄС

17 березня Єврокомісія представила пропозицію створити «цифровий зелений сертифікат» для сприяння вільному пересуванню громадян в межах ЄС під час пандемії COVID-19.

«Цифрові зелені сертифікати» діятимуть у всіх державах-членах ЄС.

Це цифрове підтвердження того, що людина:

  • вакцинована проти COVID-19;
  • або отримала негативний результат тесту;
  • або перехворіла й одужала від COVID-19.

/ Єврокомісія

Основні характеристики сертифіката

Цифровий або паперовий формат;

  • має QR-код;
  • безкоштовний;
  • національною мовою та англійською мовою;
  • безпечний і надійний;
  • діє в усіх країнах ЄС.

/ Єврокомісія

Як громадяни отримають сертифікат

Національні органи влади відповідають за видачу сертифіката. Наприклад, його можуть видавати лікарні, центри тестування, органи охорони здоров’я.

Цифрову версію можна зберігати на мобільному пристрої. Громадяни можуть також попросити паперовий варіант. Обидва матимуть QR-код, який містить важливу інформацію, а також цифрову печатку, щоб показати, що сертифікат справжній.

/ Єврокомісія

Як це допоможе вільному пересуванню

Цифровий зелений сертифікат приймуть у всіх державах-членах ЄС. Це допоможе забезпечити можливість скоординованого скасування існуючих обмежень.

Під час подорожі кожен громадянин ЄС або громадянин третьої країни, який легально перебуває або проживає у ЄС і має «цифровий зелений сертифікат», буде звільнений від обмежень на вільне пересування.

Українці є громадянами «третіх країн» з точки зору ЄС. У додатку до пресрелізу Єврокомісії сказано, що такі люди зможуть вільно пересуватися Шенгенською зоною, як і до пандемійних обмежень, але якщо матимуть при собі «цифровий зелений сертифікат». Єврочиновники наголосили, що на кордонах всередині ЄС нікого не перевірятимуть додатково.

Якщо держава-учасниця ЄС продовжуватиме вимагати від власників «цифрового зеленого сертифіката» карантин або тест, вона повинна повідомити про це Єврокомісію та всі інші держави блоку та обґрунтувати це рішення.

/ Єврокомісія

Як працюватиме сертифікат

«Цифровий зелений сертифікат» містить QR-код із цифровим підписом для захисту від фальсифікації.

Коли сертифікат перевірятимуть, QR-код скануватимуть, а підпис перевірятимуть.

Кожен орган видачі (наприклад, лікарня, центр тестування, орган охорони здоров’я) має власний ключ цифрового підпису. Усі вони зберігаються в захищеній базі даних у кожній країні.

Європейська комісія створить шлюз. За допомогою нього всі підписи сертифікатів можуть бути перевірені по всьому ЄС.

Особисті дані, закодовані у сертифікаті, не проходять через шлюз, оскільки це не потрібно для перевірки цифрового підпису. Комісія також допоможе державам-учасницям розробити програмне забезпечення, яке органи влади можуть використовувати для перевірки QR-кодів.

/ Єврокомісія

Чи зможуть громадяни, які ще не щеплені, поїхати до ЄС

Так. «Цифровий зелений сертифікат» повинен сприяти вільному пересуванню всередині ЄС. Він не буде передумовою вільного пересування, яке є основним правом в ЄС. Сертифікат може підтвердити результати тестування, яке часто є потрібним згідно з чинними обмеженнями охорони здоров’я.

Сертифікат — це можливість для держав-учасниць скоригувати існуючі обмеження з міркувань громадського здоров’я. Єврокомісія очікує, що вони враховуватимуть цей доказ статусу людини щодо COVID-19 для полегшення подорожей.

Чи має значення, яку вакцину отримали громадяни

Сертифікати про щеплення видаються вакцинованій особі для будь-якої вакцини проти COVID-19. Але зніматимуть обмеження на вільне пересування держави-учасниці лише у випадку вакцин, які отримали дозвіл ЄС.

Держави-члени можуть вирішити поширити це правило також на мандрівників з ЄС, які отримали іншу вакцину.

Які дані містить сертифікат

«Цифровий зелений сертифікат» міститиме ключову інформацію:

  • ім’я,
  • дата народження,
  • дата видачі,
  • інформацію про вакцину (або тестування, або одужання);
  • унікальний ідентифікатор.

Сертифікати включатимуть лише обмежений набір інформації, яка необхідна. Її не зберігатимуть відвідувані країни. Перевірятимуть лише чинність та справжність сертифіката — хто його видав та підписав. Усі дані про стан здоров’я залишаються у держави-учасниці, яка видала «цифровий зелений сертифікат».

Що далі

Нині середина березня — Єврокомісія представила юридичну пропозицію «цифрових зелених сертифікатів». Європарламент та країни-члени ЄС повинні схвалити цю пропозицію.                                      

Потім держави-учасниці ЄС готуватимуть розгортання сертифікатів.

Влітку Єврокомісія створить цифрову інфраструктуру для їхньої автентифікації. Держави-учасниці ЄС внесуть зміни до своїх національних систем медичних карт.

Комісія співпрацює зі Світовою організацією охорони здоров’я, щоб сертифікати, видані в ЄС, визнали в інших місцях світу. Комісія також контактує з ІКАО, міжнародною організацією з повітряних подорожей.

Як реагуватиме МОЗ України і чи видаватиме наше міністерство до літа аналогічні сертифікати, поки невідомо.

Раніше головний санітарний лікар Віктор Ляшко повідомляв, що Україна розглядає введення «паспортів вакцинації» від COVID-19.

В Угорщині вже створили електронний COVID-паспорт — два додатки для смартфону. Документ показує результати COVID-тестів людини за останні 14 днів, а також щеплень.

ВООЗ розглядає впровадження електронних сертифікатів про щеплення для подорожей