Українці отримуватимуть «паспорти вакцинації» від COVID-19, як у ЄС

Масова вакцинація від коронавірусу в Україні почнеться вже в лютому, громадяни України будуть отримувати паспорти про проведення вакцинації від COVID-19 так само, як і громадяни Європейського Союзу, заявив міністр охорони здоров'я України Максим Степанов.

Про це він сказав в ефірі ток-шоу «Народ проти».

«Лютий наступить вже за два тижні і ми дійсно почнемо масову вакцинацію в нашій країні. І все, що ви говорите про паспорти, про всю решту документів, які будуть отримувати громадяни Європейського Союзу — так само їх будуть отримувати громадяни України», — сказав Максим Степанов.

Раніше головний санітарний лікар Віктор Ляшко теж повідомляв, що Україна розглядає введення «паспортів вакцинації» від COVID-19.

Виробники вакцин заборонили розголошувати дані з контрактів після публікацій щодо Sinovac

Компанії, які займаються виробництвом вакцин від COVID-19, заборонили розголошувати Україні умови контрактів після публікацій у ЗМІ щодо Sinovac. Про це також сказав Степанов в ефірі «Народ проти».

Він пояснив, що Sinovac, найбільша китайська компанія з виробництва вакцин, акції якої котируються на NASDAQ, читає «публікації в пресі», які міністр порадив «просто передивитися». Очевидно, політик мав на увазі, що компанія зробила висновки про конфіденційність своїх даних.

«Інші виробники, я не можу називати назви, тому що в нас підписаний достатньо жорсткий NDA (угоду про нерозголошення — Прим. ред.) з виробниками, сказали після цих публікацій — все, що стосується контрактів, не має публікуватися. Щодо ціни, щодо умов поставки, щодо термінів поставки. Ну, терміни можливо», — сказав Степанов.

Він зазначив, що такою є ціна всієї «балаканини та псування іміджу України», що тривають роками.

Політик закликав дослухатися не до повідомлень ЗМІ про ефективність вакцини, а до офіційних результатів клінічних досліджень. Вони мають бути єдиним джерелом інформації.

«Ми чекаємо зараз від компанії Sinovac. Вони зараз компонують всі дані і повинні видати своє джерело. Те, що стосується 50% (ефективності — Прим. ред.). Дуже важлива річ. Згідно ВООЗ, згідно регулятора американського FDA — все, що вище 50% — повинне бути застосовано», — додав міністр.

Такі слова Степанова — відповідь на поширену в ЗМІ інформацію, що вакцина Sinovac не має високої ефективності, однак є надійною.

Україна закуповуватиме вакцини від COVID-19 через Crown Agents

Оператором по закупівлі вакцин від COVID-19 в Україні буде британська компанія Crown Agents. Про це також сказав Степанов в ефірі ток-шоу «Народ проти».

Він обіцяє, що компанія розпочне свою роботу у найближчий час.

Компанія Crown Agents виникла як орган, що здійснює фінансові операції для Британських колоній і у 1749 році була призначена для передачі і обліку субсидій з колоній від Британського казначейства. Їхніх представників неофіційно називали «агентами корони».

Україна отримає 1,9 млн доз вакцини проти COVID-19 за підписаним МОЗ контрактом з китайською компанією Sinovac Biotech — за ціною 504 грн за дозу. Перша партія вакцини в кількості 700 тис. доз має бути поставлена в Україну протягом 30 днів після офіційної реєстрації.

Також Україна очікує на перші поставки вакцини від коронавірусної хвороби COVID-19 за програмою COVAX у березні 2021 року.

Раніше Crown Agents вже здійснювала закупівлі медпрепаратів для України.

Також міністр заявив: «Жодна вакцина не закінчила третю стадію випробувань, найближчий термін закінчення випробувань однієї з вакцин — це кінець 2021 року, зараз йде екстрене використання вакцин», — додав Степанов.

Передісторія

Раніше у МОЗ очікували, що поставка першої партії з 8 млн доз вакцини в рамках ініціативи COVAX відбудеться в березні. Цих доз вистачить на вакцинацію 4 млн людей, бо одній людині треба вводити дві дози. Першочергово вакцинуватимуть медиків, людей похилого віку та тяжкохворих.

22 грудня 2020 року оперативний штаб МОЗ з вакцинокерованих інфекцій затвердив план імунізації населення від COVID-19. Мета плану — протягом 2021-2022 років охопити вакцинацією щонайменше половину населення України (20 млн осіб).

24 грудня Степанов заявив, що МОЗ відпрацьовує план щодо збільшення квоти вакцин в рамках глобальної ініціативи COVAX з 8 млн до 16 млн доз.

На січень 2021 року планується отримання дозволу на застосування препарату Sinovac в Китаї та інших країнах, також вакцина буде подана на прекваліфікацію до ВООЗ у лютому 2021 року.

8 січня глава ВООЗ Тедрос Гебреісус заявив, що багаті країни скуповують у виробників Pfizer/BioNTech, Moderna і AstraZeneca більшість вакцин від коронавірусної хвороби.

13 січня Степанов заявив, що Міністерство охорони здоров’я найближчими днями планує підписати контракти з новими компаніями-виробниками вакцини від коронавірусу.

При цьому Ляшко повідомляв, що якщо китайська вакцина компанії Sinovac Biotech, на постачання якої Україна уклала контракт, не пройде фінальну стадію клінічних випробувань, китайці повернуть Україні кошти у повному обсязі.

Також Україні повернуть кошти за вакцини Sinovac, якщо їх ефективність буде менше 70%.

В Угорщині створили електронний COVID-паспорт — два додатки для смартфону. Документ показує результати COVID-тестів людини за останні 14 днів, а також щеплень.

Як ми писали раніше, Україна в лютому отримає другий вид вакцин від COVID-19. Ляшко каже, що ініціатива COVAX може привезти нам препарат Pfizer.

ВООЗ розглядає впровадження електронних сертифікатів про щеплення для подорожей