Готуйте наднизькі температури. Україна в лютому отримає другий вид вакцин від COVID-19
University of Southern California

В лютому в межах ініціативи COVAX Україна може отримати мРНК-вакцину від коронавірусу, яка вимагає зберігання від -20° до -80° С.

6 січня Україна отримала лист від Глобального альянсу з вакцин та імунізації (GAVI). Вони просять підтвердити, що наша держава спроможна прийняти мРНК-вакцину, адже COVAX готовий найближчим часом доставити нам 100 000 доз (їх вистачить для 50 тис. людей).

Про це в інтерв'ю LB.ua повідомив головний санітарний лікар, заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко.

8 січня Україна відправила підтвердження готовності прийняти таку вакцину. Нею може бути розробка німецької та американської компаній Pfizer/BioNTech.

«Або Moderna, ще точно невідомо. Але швидше Pfizer, оскільки COVAХ працює з вакцинами, в яких є дозвіл від ВООЗ на екстрене використання. А єдина мРНК-вакцина, що отримала такий дозвіл, це Pfizer», — зазначив Ляшко.

Заступник голови МОЗ повторив загальновідому обіцянку, що в межах COVAX до нас привезуть і інші щеплення. Раніше МОЗ заявляло, що ініціатива дозволить в Україну поставку препарату AstraZeneca, дослідження якого показали нижчу ефективність, ніж Pfizer (у середньому 70%, але залежно від дози може складати 62% та 90%). 

«В лютому з’явиться вакцина і розпочнеться перший етап вакцинації. Буде створено 375 мобільних бригад, які будуть проводити щеплення. Вже 15 січня в нас буде поіменний список. ппрацюємо з Національною службою здоров’я України та з Мінфіном, щоб оплачувати кожен укол. Знаємо попередній тариф», — запевнив Ляшко.

Офіційної заявки на реєстрацію мРНК-вакцини в Україні ще немає. Але з усіма виробниками ведуться перемовини про реєстрацію.

Про основну тему 13 січня, поспіх уряду із закупкою, Ляшко теж висловився. Він каже, що Україна нічим не ризикує, коли купляє в Китаї вакцину компанії Sinovac. Хоча її ефективність дослідження в Бразилії показали на рівні 50,38%. Україна погодилася закупити цей препарат за умови ефективності від 70%.

Ефективність цієї вакцини оцінили також в Індонезії — вона склала 65%. При цьому в Туреччині ефективність препарату оцінили вище — на 91%.

Якщо ефективність третьої фази клінічних випробувань китайської вакцини буде нижчою від 70%, виробник поверне Україні кошти.

Сума угоди щодо вакцин складає $964 млн. На цю суму Китай продасть Україні 1 913 316 доз для 956 658 пацієнтів. У вартість входить і доставка до Києва.

Перший етап вакцинації в Україні передбачає щеплення пріоритетних груп населення, зокрема медпрацівників. План вакцинації уряд опублікував тут. Першочергово вакцинуватимуть лікарів, які працюють з пацієнтами, хворими на COVID-19. Щеплення буде добровільним і оплачуватиметься державою.

Препарати  BioNTech і Pfizer та Moderna

9 листопада BioNTech і Pfizer оголосили про 90%-ву ефективність своєї вакцини від COVID-19. Для вакцинації потрібно ввести дві дози з інтервалом у три тижні. Вакцина Pfizer після виробництва заморожується та має зберігатися при температурі не вище за -70° С. Нею вакцинують у США, Великобританії, країнах ЄС та, з лютого, в Молдові.

16 листопада американський виробник вакцини від коронавірусу Moderna заявив про 94,5% ефективності на третій стадії випробування. Перший проміжний аналіз включав 95 учасників із підтвердженими випадками COVID-19. При цьому в компанії заявили, що на первинному аналізі її вакцина від коронавірусу на 100% захищає від важкого перебігу хворобу. Вакцинація цим препаратом, зокрема, триває у США і ЄС. Вакцину схвалили в Канаді.

Глобальна ініціатива COVAX передбачає вакцинацію 20% населення. Для України це 8 млн людей. Оскільки від коронавірусу щеплять у два етапи, потрібно 16 млн доз.

Декілька країн готуються до масового застосування простої і дешевої вакцини, розробленої китайською компанією Sinovac. Препарату не потрібні наднизькі температури. Але дослідники оприлюднили фрагментарні дані про її ефективність. Вони вносять сумнів щодо цього препарату.

Зеленський та уряд працюють над тим, щоб «нарєшать» для України щеплення поза чергою. Готові платити авіапослугами

Нині у світі рекорди з вакцинації б’є Ізраїль. Нетаньяху обіцяє, що усі дорослі ізраїльтяни отримають щеплення Pfizer до квітня.

Стала відома ціна вакцини Sinovac для українців. Одна доза — 504 грн