Україна може й не купити вакцину Sinovac. Її ефективність виявилася нижчою за 60%
Jacarta Post

Розроблена китайською компанією Sinovac Biotech вакцина CoronaVac захищає від коронавірусу на 50,4%. Це майже на 30% нижче, ніж було оголошено раніше.

Нові дані базуються на результатах клінічних випробувань вакцини у Бразилії, пише The Guardian.

Це показує, що вакцина набагато менш ефективна, ніж пропонувалось попередніми даними — ледве понад 50%, необхідних для затвердження регуляторами.

Раніше біомедичний центр Інституту Бутантан в Сан-Паулу заявив, що дводозова вакцина Sinovac Biotech показала ефективність 78% у лікуванні коронавірусу.

Але у вівторок вони виявили, що розрахунки для цієї цифри не включали дані групи «дуже легких інфекцій» серед тих, хто отримував вакцину, яка не потребувала клінічної допомоги.

З урахуванням цих даних рівень ефективності зараз становить 50,4%, зазначають дослідники.

Медичний директор з клінічних досліджень Інституту Бутантан Рікардо Паласіос повідомив, що новий показник ефективності включає дані про «дуже легкі» випадки.

Бутантан наголосив, що вакцина на 78% ефективна у профілактиці легких випадків, що потребують лікування, і на 100% ефективна у запобіганні середнім та серйозним випадкам.

Палаціо і представники уряду штату Сан-Паулу, який фінансує «Бутантан», наголосили на хорошій новині, що жоден з добровольців, щеплених CoronaVac, не був госпіталізований із симптомами COVID-19.

Експерти з питань охорони здоров'я заявили, що вакцина полегшить роботу бразильських лікарень, котрі перевантажені. Однак для того, щоб приборкати пандемію вакциною, яка дозволяє стільки легких випадків, знадобиться більше часу.

Кілька країн, включаючи Індонезію, Туреччину та Сінгапур, замовили вакцину.

Випробування препарату Sinovac дали різні результати в різних країнах.

Минулого місяця турецькі дослідники заявили, що вакцина Sinovac була ефективною на 91,25%, тоді як Індонезія, яка розпочала свою програму масової вакцинації в середу, сказала, що вона ефективна на 65,3%. Обидві цифри були проміжними результатами випробувань на пізніх стадіях.

Громадськість висловлює занепокоєння та критику щодо того, що випробування китайських вакцин не підлягають такому ж контролю та рівням прозорості, як його західні аналоги.

Як повідомляє Reuters, останні результати є серйозним розчаруванням для Бразилії, оскільки китайська вакцина є однією з двох, які федеральний уряд підготував для початку імунізації. І Sinovac, і Оксфордський університет та фармацевтична фірма AstraZeneca подали запити на отримання дозволу на екстрене використання своїх вакцин у Бразилії. Вони очікують на розгляд регуляторних органів.

При цьому Бразилія страждає від великого сплеску пандемії. Нині країна має третю за величиною кількість випадків захворювання на Covid-19 у світі — понад 8,1 млн, відразу після США та Індії.

Чому це важливо для України

30 грудня Україна підписала контракт з китайською компанією Sinovac про постачання 1,9 млн доз вакцини від COVID-19. Уряд збирається оплатити 1 913 316 доз за ціною 504 грн за дозу.  

На січень 2021 року планується отримання дозволу на застосування препарату в Китаї та інших країнах. Також виробник представить вакцину на прекваліфікацію у ВООЗ в лютому 2021 року.

За умовами договору, перша партія вакцини в кількості 700 тис. доз приїде в Україну протягом 30 днів після офіційної реєстрації в Китаї, або одним з компетентних органів США, Великобританії, Швейцарії, Японії, Австралії, Канади, Ізраїлю, Індії, Мексики, Бразилії. Або за централізованою процедурою компетентним органом Європейського Союзу.

Реакція МОЗ України

МОЗ України повідомило у дописі в Telegram: «Ефективність вакцини на рівні 50% та більше достатня для підтвердження її дієвості та затвердження більшістю медичних регуляторів, зокрема ВООЗ, FDA. Але на вимогу МОЗ договір з фармвиробником Sinovac передбачає ефективність вакцини проти COVID-19 на рівні не менше ніж 70%»

Чиновники пообіцяли, що у випадку, якщо вакцина не відповідатиме стандартам, зазначеним у договорі з МОЗ України, компанія Sinovac відшкодує кошти нашій державі «у повному обсязі».

Безкоштовні варіанти вакцини для України

Україна не лише куплятиме вакцини. Уряд очікує деякі препарати безкоштовно від ініціативи COVAX. У березні МОЗ обіцяє поставку в Україну першої партії з 8 млн доз. Їх вистачить на вакцинацію 4 млн людей, тому що одній людині треба вводити дві дози. В першу чергу будуть вакцинувати медиків, людей похилого віку та тяжкохворих.

Скоріше за все, виробником цих вакцин буде AstraZeneca.

24 грудня міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що МОЗ «відпрацьовує» план збільшення квоти вакцин в рамках COVAX з 8 млн до 16 млн доз.

22 грудня 2020 року оперативний штаб МОЗ з вакцинокерованих інфекцій затвердив план імунізації населення від COVID-19. Міністерство хоче у 2021-2022 роках охопити вакцинацією не менше 50% населення України (20 млн осіб).

Суперечка про китайську вакцину. Sinovac і дешева, й проста в зберіганні. Але...