Ми вам «Мрію», а ви нам вакцини. І побільше!
Dmitry Mottl

Україна запропонує виробникам вакцини проти COVID-19 послуги з транспортування препарату в різні країни літаком «Мрія». За «оборудку року» уряд розраховує «пришвидшити» отримання вакцини.

Про це сказав нардеп від «Слуги народу», голова парламентського комітету з питань охорони здоров'я Михайло Радуцький в ефірі телеканалу «Україна 24».

Нардеп нагадав, що згідно з угодою, яку уряд підписав у рамках міжнародної ініціативи COVAX, Україна має отримати вакцину наприкінці лютого – на початку березня.

Але є хитрощі, завдяки яким процес може пришвидшитися. Нардеп заявив: «на сьогодні зусиллями Міністерства закордонних справ, президента України ведуться перемовини з виробниками, з президентами країн, де знаходяться виробники, щоб отримати цю вакцину якомога раніше».

Радуцький розповів, що уряд готує пропозицію для виробників — Pfizer/BioNTech та AstraZeneca — транспортувати вакцини українською «Мрією».

Найпотужніший літак у світі можна обладнати спеціальним обладнанням для підтримання температури -70° С, і за це прискорити отримання вакцини, якщо ми будемо доставляти цю вакцину на інші замовлення, які надходять до компаній-виробників. Ми будемо просити, щоб отримати поза чергою, поза квотою вакцини

Коментарі нардепа були оприлюднені одночасно з підписанням міністром Дорожної карти з проведення вакцинації від COVID-19 в Україні у 2021-2022 роках.

А Папа Римський сьогодні закликав уряди світу відмовитися від «замкнутих націоналізмів» й подбати про доступність вакцини для всіх, особливо для найуразливіших і тих, хто потребує найбільше.

Щеплення проти COVID-19 уже зробили понад 2,7 млн людей у всьому світі