COVAX схвалила заявку України. Уряд чекає на перші вакцини з березня 2021 року

Глобальна ініціатива COVAX, яка сприяє вакцинації проти COVID-19, затвердила заявку України на отримання 8 млн доз вакцини, якою зможуть безкоштовно прищепити 4 млн українців із груп ризику.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що Україна розраховує отримати вакцину з кінця першого кварталу до кінця першого півріччя 2021 року. Про це він повідомив під час онлайн-брифінгу.

За словами Степанова, вакцинація є найкращим способом подолання COVID-19.

Відразу після створення глобальної ініціативи COVAX Україна відразу приєдналася до цієї ініціативи щодо отримання відповідної кількості вакцин. В результаті перемовин ми домовилися, що отримаємо 8 млн доз в рамках цієї ініціативи і ми практично вже завершили підписання всіх документів. Були подані відповідні заявки і ми отримали схвалення цієї заявки

За словами міністра, згідно з ініціативою COVAX ці 8 млн доз почнуть постачатись з кінця першого кварталу наступного року. «Ми розраховуємо їх отримати до кінця першого півріччя 2021 року. Вони будуть йти відповідними траншами. В такий спосіб ми в змозі будемо забезпечити відповідну вакцинацію щонайменше — 4 млн наших громадян. З 8 млн доз одна людина отримує дві дози», — розповів міністр.

Степанов зазначив, що для придбання решти необхідних доз Україна ще з літа веде переговори зі світовими топ-компаніями, які перебувають на завершальних етапах вироблення вакцини, а президент Володимир Зеленський веде переговори з керівниками країн, де розміщені ці виробники, щоб провести широкомасштабну вакцинацію у 2021 році. Залучені «всі можливі» дипломатичні шляхи.

Наразі в бюджеті на 2021 рік на вакцинацію виділено 2.6 млрд гривень. Це в шість разів менше за необхідну суму. Міністр оголосив, що МОЗ може «акумулювати» до 2.3 млрд грн за рахунок економії на закупівлю лікарських засобів та інших видів економії. Вакцинувати треба «щонайменше всіх громадян», в першу чергу — лікарів, військових ООС, освітян, працівників соцфери, далі – громадян у групі ризику за віком.

Передісторія

Раніше говорилося, що лише у групах ризику перебувають 21 млн українців. Саме їм першим будуть робити щеплення від коронавірусу за державний кошт.

15 грудня Степанов заявив, що розраховує на те, що перші дози вакцини від коронавірусу надійдуть в Україну вже в лютому 2021 року.

Раніше Степанов повідомляв, що перші 8 млн доз вакцини можуть доставити в Україну не раніше кінця першого кварталу 2021 року. Цих доз вистачить на вакцинацію 4 млн людей, бо одній людині треба вводити дві дози. Першочергово вакцинуватимуть медиків, людей похилого віку та тяжкохворих.

12 грудня Україна отримала офіційне схвалення запиту на отримання вакцини від COVID-19.

Голова комісії з біобезпеки та біологічного захисту при РНБО, академік НАНУ Сергій Комісаренко вважає, що масова вакцинація українців від коронавірусу може початися не раніше середини 2021 року.

Вакцинувати усіх. Як людство перемогло віспу