Україна безкоштовно отримає від COVAX понад 8 млн доз вакцини від COVID-19

Україна отримала від COVAX офіційне схвалення запиту на отримання вакцини від COVID-19. Тепер, додатково до запланованих закупівель вакцини за бюджетні кошти, Україна гарантовано отримає понад 8 млн. доз вакцини безкоштовно.

Про це повідомив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко на своїй сторінці у Facebook.

Україна отримала від COVAX офіційне схвалення запиту на отримання вакцини від COVID-19. Тепер, додатково до запланованих закупівель вакцини за бюджетні кошти, Україна вже 100% отримає понад 8 млн. доз вакцини безкоштовно. Шприци для ін’єкцій також

Він додав, що наразі триває робота над тим, щоб холодильне обладнання (+2°С, +8°С) для пунктів щеплення приїхало у найкоротші терміни.

«МОЗ залучатиме до процесу логістики ДП «Укрвакцина» та приватні компанії (для забезпечення доступу до обладнання для ультра-холодного зберігання, із температурним режимом −60/-80°С)», — додав головний санітарний лікар.

Фото Віктора Ляшка

За словами чиновника, жодна вакцина в світі не розроблялась так швидко, як вакцина від COVID-19. Це дає надію на подальші наукові винаходи в профілактиці інфекційних хвороб.

«Але тепер міжнародна спільнота повинна встановити новий стандарт доступу і справедливого розподілу цих вакцин. Доступ до COVID-вакцини через COVAX визначає майбутнє глобальної системи охорони здоров’я. Україна повноцінний член цієї команди», — підсумував він.

Раніше виконувач обов’язків гендиректора «Центру громадського здоров’я МОЗ України» Ігор Кузін повідомив, що Україна отримала офіційного листа від COVAX, в якому зазначалося, що нашій країні необхідно сфокусуватися на питаннях підготовки інфраструктури для отримання 8 млн доз вакцини від COVID-19.

8 грудня Україна подала до COVAX заявку на вакцину від коронавірусу. Старт вакцинації від COVID-19 в Україні запланований на початку другого кварталу 2021 року.

Першу вакцину Україна може отримати у січні 2021 року, якого саме виробника — невідомо. Вакцинація в Україні орієнтовно стартує 1 березня 2021 року.

Зеленський хоче безкоштовно вакцинувати від COVID-19 всіх українців