Getty Images

У п'ятницю, 25 грудня, на католицьке Різдво, Папа Римський Франциск звернувся до всього світу з традиційним рідвяним посланням Urbi et Orbi. Говорив про вакцинацію і гарячі точки планети. Згадав і конфлікт на сході України.

Urbi et Orbi буквально перекладається, як «Місту та світу». Під містом мається на увазі Рим. Ще за часів Римської імперії з цих слів починали всі оголошення Сенату. Зараз це святкове благословення та послання Папи Римського.

Цього Різдва Папа звернувся до вірян через відеотрансляцію, що велася з базиліки Святого Петра. Понтифік нагадав, що завдяки Ісусу Христу всі ми можемо бути братами й сестрами — походячи з будь-якого континенту, мови та культури, з усіма нашими ідентичностями та відмінностями.

Про важливість доступності вакцин від коронавірусу

Нинішні часи глава Ватикану назвав періодом темряви та непевності через пандемію. А відкриття вакцин — проблиском надії. І наголосив, що вакцини повинні бути доступними для всіх.

«Ми не можемо дозволити, щоб замкнуті націоналізми завадили нам жити як справжня сім’я людства, якою ми є. Ми не можемо дозволити, аби нас переміг вірус індивідуалізму та вчинив нас байдужими до страждання інших братів і сестер. Не можна ставити себе понад інших, ставлячи закони ринку та патенти на винаходи понад закони любові та здоров’я людства», — сказав понтифік.

Франциск закликав усіх керівників підтримувати співпрацю, а не конкуренцію, та подбати про доступність вакцини для всіх, особливо для найуразливіших й тих, хто потребує найбільше.

Папа нагадав, що перед обличчям пандемії, яка не знає кордонів, не можна зводити бар’єри.

У цих словах понтифік солідарний із чиновниками ООН. Директор Всесвітньої продовольчої програми ООН Девід Бізлі критикував цього року «гонитву за вакцинами». А генсек ООН нарікає на нерівність і несправедливий устрій суспільства.

Папа наголосив: «Ми всі в тому самому човні. Кожна людина – мій брат. У кожному бачу відбиток Божого обличчя, а у страждаючих зауважую Господа, який просить в мене допомоги. Бачу Його в хворому, в бідному, в безробітному, відкиненому за борт суспільного життя, в мігрантові та біженцеві. Всі — брати й сестри».

Про гарячі точки на Близькому Сході

Понтифік говорив про жертв війн та закликав до доброї волі, аби припинити конфлікти. «Нехай же цей час буде сприятливим, аби вгамувати напруження на всьому Близькому Сході та східному Середземномор'ї», — сказав він.

Окремо Папа Франциск згадав:

  • сирійський народ, що вже понад десятиліття виснажений війною та її наслідками, додатково загостреними пандемією;
  • іракський народ на дорозі примирення, зокрема язидів, які сильно постраждали протягом останніх років війни;
  • мешканців Лівії. Понтифік бажає, аби новий етап переговорів поклав край будь-яким формам ворожості в країні;
  • ізраїльтян та палестинців, які мають «відновити взаємну довіру»;
  • мешканців Лівану.

Про мир у Нагірному Карабасі і на Донбасі

Найактуальніша для українців — ця частина послання.

«Нехай же Син Всевишнього підтримає зусилля міжнародної спільноти та залучених країн у дотриманні припинення вогню в Нагірному Карабасі, як також у східних регіонах України, та сприянні діалогові як єдиному шляху, що веде до миру та примирення», — промовив Папа Франциск.

Про країни Африки та Америки

Ще понтифік згадав Буркіна-Фасо, Малі, Нігер та Ефіопію. Одні з них уражені гуманітарною кризою через екстремізм і збройні конфлікти, інші — через пандемію та стихійні лиха.

«Нехай же вічне Слово Отця буде джерелом надії для американського континенту, особливо сильно ураженого коронавірусом, що загострив багато страждань, які його гнітять, і які часто обтяжені наслідками корупції та наркоторгівлі. Нехай же допоможе здолати нещодавнє соціальне напруження в Чилі та покласти край стражданням венесуельського народу», — сказав Папа.

Про стихійні лиха

Папа згадав й інші теми перших шпальт світових ЗМІ у 2020 році:«Нехай же Цар неба захистить народи, які страждають внаслідок стихійних лих на південному сході Азії, зокрема, на Філіппінах та у В’єтнамі, де численні урагани викликали повені з нищівними наслідками для сімей на цих землях, що призвело до загибелі людей, шкоди для довкілля та наслідків для місцевої економіки».

Наостанок Папа Франциск благословив тих, хто допомагає іншим: «У цей святковий день скеровую окрему думку до тих, хто не піддається несприятливим обставинам, але старається нести надію, розраду та допомогу, підтримуючи страждаючих і супроводячи самотніх».