Генсек ООН передбачає найбільший економічний спад у світі за 80 років
UN

Світ може зіткнутися з найсильнішим за вісімдесят років економічним спадом через наслідки пандемії COVID-19. Про це заявив в п’ятницю генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, виступаючи в відеоформаті на форумі Нобелівської премії, повідомляє ООН.

Захід відбувся на наступний день після того, як Всесвітня продовольча програма ООН офіційно отримала Нобелівську премію миру 2020 року за свою рятівну роботу, що допомагає мільйонам голодних людей по всій земній кулі.

Соціальний і економічний збиток від пандемії величезний і продовжує зростати. Немає такої вакцини, яка могла б виправити вже завдану шкоду. Ми стоїмо перед обличчям сильної глобальної рецесії за вісім десятиліть. Зростає рівень крайньої бідності і загрози голоду

Глава ООН зазначив, що «причиною такої ситуації стало нерівність і несправедливий устрій суспільства, що вже існували», і їх пандемія лише виявила.

Генеральний секретар закликав до «переагрузки». «Ми не можемо відповісти на цю кризу, повернувшись до того, що було, або відступивши в національні «раковини». Нам потрібно більше міжнародної співпраці та сильніші міжнародні інституції», — заявив він.

Гутерріш заявив, що відповідь країн на пандемію не була скоординованою, цю ситуацію необхідно виправити при розподілі вакцини від COVID-19.

«Пандемія стала небувалою кризою, в якій світ зіткнувся зі спільним ворогом. На жаль, уряди не виробили спільної відповіді на цю глобальну загрозу», — сказав генсек.

Генсек нагадав, що «з самого початку Всесвітня організація охорони здоров’я надавала фактичну інформацію і забезпечувала наукове керівництво, яке повинно було стати основою для скоординованих глобальних дій».

«Але реакція була фрагментарною і хаотичною. Країни, регіони і навіть міста конкурували один з одним за постачання предметів першої необхідності і медпрацівників, які працювали на передовій. Ми не можемо допустити, щоб те ж саме відбулося з доступом до нових вакцин від коронавірусу, які повинні стати загальним надбанням», — резюмував він.

Описуючи надзвичайну ситуацію з кліматом, Генеральний секретар говорив про «суїцидальну війну з природою», але також вказував на «ознаки надії», такі як зростаюча коаліція людей, що наполягає на дії. Тим часом понад 100 країн взяли на себе зобов'язання досягти «вуглецевого нульового рівня» протягом наступних трьох десятиліть.

 

У п’ятницю 27 держав-членів Європейського Союзу оголосили, що досягли згоди підвищити цільовий показник скорочення викидів СО2 до 55 % до 2030 року, порівняно з 40 %, що дозволить ЄС досягти нульового рівня викидів до 2050 року.

Він закликав країни подолати нерівність у основі світових відносин влади, намагаючись досягти більш інклюзивного та справедливого світу.

«Багатостороння співпраця повинна базуватися на загальнолюдських цінностях спільності, солідарності, рівності та людяності; визнаючи основні права людини та надаючи можливості для всіх», — сказав він.

Як ми писали раніше, 18 листопада Генсек ООН попросив у лідерів G20 $28 млрд на боротьбу з COVID-19. Ці кошти можуть піти на медичні товари першої необхідності й базове медобслуговування.

Представник ООН заявив, що 2021 рік пройде під знаком гуманітарної катастрофи внаслідок COVID-19