Азербайджан вперше оприлюднив втрати у війні в Нагірному Карабасі. Загинуло понад 2,7 тис. військових

2 783 військовослужбовців загинуло у новітній війні у Нагірному Карабасі, що почалася 27 вересня. Про це повідомило Міністерство оборони Азербайджану.

Міністерство також оголосило, ще понад 100 військових зникли безвісти і 1 245 перебувають на лікуванні, повідомляє BBC.

Протягом всієї війни азербайджанське військове відомство не розкривало кількість втрат. Генпрокуратура Азербайджану повідомляла лише про жертви серед цивільного населення.

Експерти оцінювали втрати Азербайджану у щонайменше кілька тисяч людей, а Вірменія заявляла, що вони перевищували 6 тисяч.

Сама Вірменія спочатку заявила про близько 2,3 тисяч своїх вбитих військових.

МОЗ Вірменії оприлюднило найновіші дані, що втрати країни склали 2718 людей. Упізнання тіл триває в обох країнах.

Передісторія

Нова війна в Нагірному Карабасі почалася 27 вересня.

9 листопада Вірменія та Азербайджан за посередництва РФ підписали угоду щодо припинення війни в Нагірному Карабасі з опівночі 10 листопада.

Зокрема, у Нагірний Карабах вводяться російські миротворці, Вірменія повинна повернути Азербайджану території, які не входили до складу радянської Нагірно-Карабахської області і які вона зайняла на початку 1990-х років.

Документ передбачає, що до регіону вводяться російські миротворці, столиця населеного вірменами Карабаху Степанакерт залишиться під контролем вірмен. Однак неясно, на яких правах існуватиме вірменський анклав. Угода укладається строком на п'ять років (з можливістю пролонгації, якщо жодна зі сторін не заявить про вихід з договору).

Вірменія вже завершила виведення своїх сил з усіх цих районів.

Вірменія погодилась повернути Азербайджану значні території.

За умовами перемир'я, до Азербайджану перейшли території семи районів, які сили Вірменії контролювали після першої карабаської війни, а також частина Нагірного Карабаху, яку азербайджанська армія зайняла в ході цієї війни, в тому числі міста Шуша і Гадрут.

Території Нагірного Карабаху, які залишились під контролем карабаських вірмен, будуть охороняти миротворці Росії.

В Азербайджані такий результат війни сприйняли як перемогу. Згідно з рішенням президента Ільхама Алієва, 10 листопада відзначатиметься в Азербайджані як День перемоги.

Україна не визнала «миротворцями» російських військових у Карабасі. Український дипломат сумнівається в ефективності «миротворчої» місії РФ на півдні Кавказу.

Війська Азербайджану ввійшли в останній з трьох районів Нагірного Карабаху, які переходять під контроль Баку