У Вірменії підтвердили загибель понад 2300 військових у карабахській війні
Arzu Jaeed

У Вірменії підтвердили загибель у карабахській війні 2317 військовослужбовців.

Як пише вірменська служба «Радіо Свобода», таку цифру назвала прессекретар міністерства охорони здоров’я Вірменії Аліна Нікогосян, розповідаючи про проведену експертизу тіл загиблих військовослужбовців.

Вона прокоментувала цифру у відповідь на пост користувача соцмереж, який стверджував про 4750 загиблих з вірменського боку.

З коментаря не зрозуміло, чи йдеться виключно про вірменських військовослужбовців, чи ця цифра включає також військових самопроголошеної республіки Арцах.

З її слів також випливає, що кількість загиблих військових може зрости.

«Процес обміну тілами загиблих, які залишилися у противника, тільки почався і конфліктуючі сторони не можуть надати фінальні цифри, доки цей процес триває», — зазначила Нікогосян.

«Радіо Азатутюн» зазначає, що раніше Міноборони самопроголошеного Нагірного Карабаху повідомляло про 1378 загиблих.

Вірменія і Азербайджан почали обмін тілами військових

Вірменія і Азербайджан обмінялися тілами кількох військовослужбовців, які загинули в боях за місто Шуша, повідомляє Міноборони Азербайджану і прессекретар МОЗ Вірменії Аліна Нікогосян, пише Sputnik Вірменія.

Як повідомило Міноборони Азербайджану, за посередництва і участі російських миротворчих сил, дислокованих у нагірно-карабахському регіоні, влада зібрала тіла військовослужбовців, які загинули на полі бою навколо міста Шуша.

В рамках цієї гуманітарної акції тіла загиблих військовослужбовців Збройних сил Вірменії були передані вірменській стороні.

Також в рамках цієї акції були знайдені тіла шести військовослужбовців азербайджанської армії, які загинули під час боїв навколо міста Шуша.

Ексголову спецслужби Вірменії звинувачують у підготовці вбивства Пашиняна

Лідера партії «Айренік» («Батьтківщина»), колишнього директора Служби національної безпеки (СНБ) Вірменії Артура Ванецяна силовики затримали за підозрою в узурпації влади й підготовці вбивства прем'єр-міністра Нікола Пашиняна.

Про це повідомляє Радіо Азатутюн з посиланням на адвоката Ванецяна Лусіне Саакян. Вона заявила: «Незаконні обшуки були проведені в квартирі батьків лідера партії «Родіна» Артура Ванецяна. Правоохоронні органи почали обшук в офісі фонду «Родіна», на що у них немає дозволу».

За її словами, Ванецян у суботу був викликаний і з'явився в Слідче управління СНБ, де і був затриманий.

Лусіне Саакян назвала те, що трапилося, політичним переслідуванням.

Ванецяна також підозрюють у співучасті в незаконному обороті зброї і підготовці узурпації влади, повідомила в фейсбуці його адвокат Лусіне Саакян.

У Службі національної безпеки Вірменії заявили, що запобігли спробі вбивства Нікола Пашиняна. Одним з підозрюваних став Артур Ванецян.

Траурна хода в Єревані

Увечері 14 листопада в Єревані пройшла траурна хода пам'яті загиблих в шеститижневій війні в Нагірному Карабасі. На акцію вийшли кілька тисяч людей, повідомляє BBC. Під час ходи прозвучали прізвища загиблих учасників зіткнень з боку Вірменії. Раніше Міністерство охорони здоров'я Вірменії оголосило, що з вірменської сторони загинуло більше 2,3 тисячі військових. Азербайджан офіційні цифри втрат не публікував.

Передісторія 

27 вересня Міноборони Азербайджану заявило про початок військової операції на всій лінії зіткнення в зоні карабахського конфлікту. Зі свого боку, прем’єр Вірменії Нікол Пашинян заявив про напад на невизнану Нагірно-Карабахську республіку з боку Азербайджану.

Chas News повідомляв, що Вірменія просить Путіна допомогти забезпечити безпеку у країні. 

Раніше ми писали, що очільники МЗС Вірменії та Азербайджану обговорили Нагірний Карабах з держсекретарем США

8 листопада президент Азербайджану Ільхам Алієв звернувся до нації та розповів, що Збройні сили країни захопили місто Шуша в Нагірному Карабасі.

Як ми писали, ще ввечері 10 листопада Єреван спростував заяву президента Азербайджану про взяття Шуші. Представник Міноборони Вірменії наголошував, що «бої тривають».

12 листопада російські миротворці увійшли до Степанакерту у Нагірному Карабасі.

Нагірний Карабах залишила понад половина жителів, заявила влада Вірменії