Російські миротворці увійшли до міста Степанакерт у Нагірному Карабасі
Shahriyar Imanbeyli

Миротворчий батальйон РФ увійшов в місто Степанакерт в Нагірному Карабасі. Також вони розгортають пости на півдні Карабаху. Про це повідомив офіційний представник Міністерства оборони РФ генерал-майор Ігор Конашенков, передає російське інформагентство ТАСС.

Нині розгортаються основні сили російського контингенту.

Миротворчий батальйон 15-ї окремої мотострілкової бригади, здійснивши марш, о 17:00 увійшов в місто Степанакерт. Уздовж лінії зіткнення сторін в Нагірному Карабасі і Лачинському коридорі розгорнуті 10 спостережних постів. Передові підрозділи приступили до розгортання чотирьох спостережних постів в зоні відповідальності «Південь».

Раніше начальник головного оперативного управління Генерального штабу Збройних сил РФ Сергій Рудський заявив, що майже всі спрямовані в зону нагірно-карабаського конфлікту російські миротворці мають сирійський досвід.

«Зраднику, йди геть». В Єревані — мітинг проти Пашиняна, є затримані

Вірменська опозиція протестує з вимогою відставки прем’єр-міністра Ніколи Пашиняна через підписану ним угоду з Азербайджаном і РФ про припинення боїв у Нагірному Карабасі, передає «Радіо Свобода».

Кілька тисяч протестувальників беруть участь у ході вулицями Єревана 12 листопада, вигукуючи гасла проти Пашиняна: «Зраднику, йди геть».

Окрему акцію в центрі Єревана на площі Свободи проводили прихильники опозиційної партії «Сасна црер», але вони скасували заплановану ходу після того, як поліція змусила їх розійтися, посилаючись на запроваджений воєнний стан.

Кількох протестувальників, які відмовилися залишити площу, затримали силовики.

Раніше опозиція планувала на 12 листопада новий марш з вимогою відставки Пашиняна.

Протести у Вірменії почалися в ніч на 10 листопада, після того як 9 листопада президенти Росії, Азербайджану і прем’єр-міністр Вірменії підписали спільну заяву про повне припинення військових дій у Нагірному Карабасі.

12 листопада Спеціальна слідча служба Вірменії повідомила про арешт 10 опозиційних лідерів у рамках кримінальної справи про організацію та проведення масових зібрань у столиці Єревані. Опозиція назвала арешти незаконними.

11 листопада в Єревані опозиція провела мітинг з вимогою відставки прем’єр-міністра Нікола Пашиняна і денонсації угоди. Про мітинг оголосили 17 партій. Того дня в Єревані відбулися сутички силовиків із демонстрантами. Увечері вони висунули ультиматум Пашиняну, проте в парламенті країни не змогли зібрати кворум через те, що на засідання не з’явилися представники правлячої партії.

Передісторія 

27 вересня Міноборони Азербайджану заявило про початок військової операції на всій лінії зіткнення в зоні карабахського конфлікту. Зі свого боку, прем’єр Вірменії Нікол Пашинян заявив про напад на невизнану Нагірно-Карабахську республіку з боку Азербайджану.

Chas News повідомляв, що Вірменія просить Путіна допомогти забезпечити безпеку у країні. 

Раніше ми писали, що очільники МЗС Вірменії та Азербайджану обговорили Нагірний Карабах з держсекретарем США. 

8 листопада президент Азербайджану Ільхам Алієв звернувся до нації та розповів, що збройні сили країни захопили місто Шуша в Нагірному Карабасі.

Як ми писали, ще ввечері 10 листопада Єреван спростував заяву президента Азербайджану про взяття Шуші. Представник Міноборони Вірменії наголошував, що «бої тривають».

Нагірний Карабах — міжнародно визнана частина Азербайджану, контроль над якою (а також над частиною інших територій країни) Баку втратив після війни 1991-1994 років.

Нагірний Карабах. Парламент не відправив у відставку прем’єр-міністра Вірменії