Європейські політики готують санкції проти Туреччини за її дії в Середземноморії та в Нагірному Карабасі
Getty Images

Європейський Союз введе санкції проти турецьких осіб та компаній, відповідальних за буріння в суперечливих водах Середземномор'я, йдеться у проекті заяви, підготовленій для узгодження лідерами ЄС на саміті у четвер.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган відповів у середу, що будь-які санкції, введені Євросоюзом щодо Туреччини, не матимуть великого впливу.

Як повідомляє Reuters, напередодні саміту ЄС у четвер Ердоган заявив на пресконференції в Анкарі, що «чесні лідери» всередині ЄС виступають проти санкцій щодо Туреччини і що Анкара буде продовжувати захищати свої права в Східному Середземномор'ї.

Президент Туреччини додав, що ЄС ніколи не діяв чесно і не виконував своїх обіцянок.

Якщо рішення погодять, ЄС «підготує додаткові списки» на основі санкційного списку, який вже діє з 2019 року, і, «якщо потрібно, попрацює над розширенням» його сфери дії, згідно з проектом заяви, на який посидається Reuters.

Франція висловила підтримку «галузевим» санкціям проти турецької економіки. Але нав'язування їх союзнику по НАТО і країні-кандидату в ЄС Німеччина, Іспанія та Італія розглядають як занадто «далекий» крок, який поставить Туреччину в те саме становище, що й Росію, яка вважається ворожою до блоку.

Суперечка про видобуток вуглеводнів є частиною ширших питань до Туреччини, включаючи розділений острів Кіпр та зовнішню політику Туреччини в Лівії та Сирії, що, на думку США та ЄС, підриває цілі Заходу, повідомляє Reuters.

Однак роль Туреччини як приймаючої сторони для сирійських мігрантів, що рятуються від громадянської війни, які в іншому випадку шукатимуть притулку в ЄС, обмежує європейські наміри «покарати» Анкару, заявляють дипломати.

Проект заяви також спрямований на затримку санкцій, зазначаючи, що Європейська Комісія та вищий дипломат ЄС Джозеф Боррелл повинні підготувати «варіанти, як діяти» до наступного саміту ЄС у березні.

«ЄС буде прагнути координувати ці питання з США», — йдеться в проекті, що, на думку дипломатів, є визнанням надій на тісніші зовнішньополітичні зв'язки з Вашингтоном після вступу на посаду обраного президента США Джо Байдена в січні.

Переговори щодо двосторінкової заяви все ще тривають, і Греція та Кіпр, які звинувачують Туреччину у бурінні для видобутку вуглеводнів біля її континентального шельфу, вважають, що санкції не надто глибокі.

«Ми вітаємо додаткові списки. Ми хотіли б побачити підготовку до цілеспрямованих галузевих заходів пізніше, у лютому або березні, якщо поведінка Туреччини не зміниться», — сказав кіпрський дипломат..

Минулого року ЄС запровадив програму санкцій для покарання за несанкціоновані геологічні розвідки у східному Середземномор'ї. Блок заморожує активи людей та компаній, яких звинувачують у плануванні чи діяльності в ексклюзивній економічній зоні Кіпру або на його континентальному шельфі.

Наразі до санкційного списку потрапили лише вищі посадові особи турецької державної турецької нафтової корпорації (TPAO), але на початку цього року Кіпр запропонував перелік наступних імен.

Міжнародно визнаний уряд Кіпру виявив газ на своїй морській території у 2011 році, але вступив у суперечки з Туреччиною щодо морських зон навколо острова.

Туреччина, яка не має дипломатичних відносин з урядом Кіпру, заявляє, що працює у водах на власному континентальному шельфі або в районах, на які турки-кіпріоти мають права.

Міністри закордонних справ ЄС заявили в понеділок, що Туреччина не допомогла припинити суперечку з Грецією та Кіпром щодо потенційних ресурсів газу в східному Середземномор'ї. Однак вони залишили рішення про санкції на розсуд саміту лідерів ЄС, який розпочнеться в четвер.

Союзник НАТО Туреччина суперечить членам ЄС Греції та Кіпру у питаннях розміру їхнього континентального шельфу у східному Середземномор'ї. Напруженість загострилася в серпні, коли Туреччина направила своє судно Oruc Reis для дослідження вод, на які претендує Греція.

«Будь-яке рішення щодо санкцій, яке може бути прийнято проти Туреччини, нас мало стосується», — сказав Ердоган, додавши, що Греція «втекла» від переговорів з Туреччиною, незважаючи на згоду відновити переговори щодо їх суперечливих морських вимог.

Відкликавши судно Oruc Reis нібито на технічне обслуговування перед попереднім самітом ЄС у жовтні, Анкара передислокувала його незабаром після зібрання, посилаючись на незадовільні результати саміту. Минулого тижня вона знову відкликала судно.

Голова саміту ЄС Шарль Мішель попередив Туреччину не грати в «кота-мишку», виводячи кораблі перед самітами ЄС, аби лише передислокувати їх.

Франція за підтримки Європейського парламенту очолює зусилля ЄС накласти санкції. У понеділок Ердоган заявив, що Туреччина не буде «вклонятися погрозам і шантажу», хоча також повторив заклик до діалогу.

Передісторія

Минулого тижня Євросоюз оголосив про готовність розглянути санкції проти Анкари через її агресивні заяви та «односторонні кроки». Рішення політики блоку можуть прийняти на саміті лідерів ЄС 10 грудня.

Лідери ЄС домовилися на початку жовтня, що вони вживатимуть «відповідні» заходи проти Туреччини на своїй грудневій зустрічі, якщо Анкара не «припинить незаконну діяльність щодо Греції і Кіпру», зокрема – розвідку газу у водах, які і Греція, і Туреччина вважають своїми.

Відтоді напруга не знизилася. Турецькі судна продовжують роботи у спірних водах, також президента Туреччини висловив образи на адресу свого французького колеги Еммануеля Макрона на тлі спроб Франції протидіяти терористичним загрозам з боку радикальних ісламістів Ще відбувся скандальний візит Ердогана на Північний Кіпр, а також Туреччина висловлювала позицію по конфлікту в Нагірному Карабасі.

Наприкінці листопада Європарламент схвалив резолюцію, у якій закликає запровадити жорсткі санкції проти Анкари.

Як ми писали раніше, 17 листопада очільник Держдепу Помпео оголосив, що США і Європа повинні разом відповісти на виклики Туреччини.

Північний Кіпр відкриває частину курорту, залишеного в 1974 році