Парламент Туреччини схвалив відправлення військових до Азербайджану
Getty Images

Генеральна асамблея Великих національних зборів (парламенту) Туреччини схвалила пропозицію президента країни Реджепа Таїпа Ердогана про відправлення підрозділів турецької армії до Азербайджану.

Проект указу за підписом турецького лідера було подано на затвердження законодавчого органу в понеділок, повідомляє агентство «Анадолу».

У тексті документа привертається увага до умов спільної заяви щодо Нагірного Карабаху, а також вимоги офіційного Баку щодо формування Спільного центру Туреччини і РФ з моніторингу за режимом припинення вогню.

В указі президент констатує, що місце Спільного центру визначить Азербайджан. У центрі діятимуть військовослужбовці, а за необхідності й цивільні фахівці. . Відправлення військових до Азербайджану Туреччина вважає актом, що відповідає її національним інтересам.

«Робота центру буде спрямована на забезпечення миру і стабільності на Південному Кавказі у світлі кроків щодо забезпечення територіальної цілісності Азербайджану, що відображено і у відповідних резолюціях РБ ООН та ОБСЄ», — написано в документі.

Рамки місії, кількість персоналу і строки дії визначить Адміністрація президента Туреччини.

Відповідно до статті 92-ї Конституції Туреччини, строк дії місії визначено одним роком.

Передісторія 

27 вересня Міноборони Азербайджану заявило про початок військової операції на всій лінії зіткнення в зоні карабахського конфлікту. Зі свого боку, прем’єр Вірменії Нікол Пашинян заявив про напад на невизнану Нагірно-Карабахську республіку з боку Азербайджану.

Chas News повідомляв, що Вірменія просить Путіна допомогти забезпечити безпеку у країні. 

Раніше ми писали, що очільники МЗС Вірменії та Азербайджану обговорили Нагірний Карабах з держсекретарем США

8 листопада президент Азербайджану Ільхам Алієв звернувся до нації та розповів, що збройні сили країни захопили місто Шуша в Нагірному Карабасі.

У Вірменії підтвердили загибель понад 2300 військових у карабахській війні.

Алієв виключив подальше обговорення особливого статусу Нагірного Карабаху