США скоротять чисельність військових в Афганістані та Іраку до січня. Генсек НАТО проти ініціативи Трампа
Council on Foreign Relations

До січня 2021 року США зменшать кількість контингенту в Іраку з 3000 до 2500 військовослужбовців та в Афганістані — з 4500 до 2500 осіб.

Як повідомляє DW, таку інформацію озвучили в Пентагоні. На виконанні цього плану наполягає адміністрація чинного президента Дональда Трампа.

Тисячі американських збройних сил перебувають в Іраці як частина міжнародної коаліції для боротьби проти угруповання «Ісламська держава».

Проте ініціативу Трампа вже почали критикувати високопоставлені республіканці та демократи. На їх думку, такі дії можуть вплинути на безпеку в регіоні та порушити баланс у перемовинах офіційного Афганістану із талібами.

Зокрема, лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл застерігає від кардинальних змін у зовнішній політиці США в найближчі пару місяців.  

Про свої наміри вивести війська із Афганістану Трамп повідомляв на початку жовтня.

Лідер більшості в сенаті Мітч Макконнелл назвав план «помилкою». Цей політик, зазвичай — переконаний захисник Трампа, застеріг президента від «будь-яких змін у обороні та зовнішній політиці, подібних до землетрусу» перед тим, як той залишить Білий дім.

Трамп ще не визнав перемогу демократа Джо Байдена, а скорочення військ планує здійснити за п'ять днів до вступу конкурента на посаду 20 січня 2021 року.

Реакція американських посадовців

Обраний президент Байден заявив, що «справедливо втомився від нашої найдовшої війни» в Афганістані, але зазначив, що існує потреба «закінчити війну відповідально, таким чином, щоб ми (та афганці — Прим. ред) захищалися від загроз нашим батьківщинам і ніколи не відступали назад».

Перехідна команда Байдена поки не коментує це оголошення.

Тимчасовий виконувач обов'язків міністра оборони США Кріс Міллер, який був призначений минулого тижня після того, як Трамп раптово звільнив Марка Еспера, заявив, що цей крок відображає політику президента «довести війни в Афганістані та Іраці до успішного та відповідального завершення та повернути наших відважних віськовослужбовців додому».

Він не підтвердив, чи план виведення був схвалений генералом Марком Міллі, головою Об'єднаного комітету начальників штабів, але заявив, що це рішення стало наслідком «постійної взаємодії з кабінетом національної безпеки президента».

До усунення пана Еспера в Пентагоні заявляли, що «Талібан» не виконував зобов'язань щодо зменшення насильства, яке зросло з тих пір, як бойовики розпочали мирні переговори з урядом Афганістану у вересні.

Реакція НАТО

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Афганістан після виведення американських військ може стати «платформою міжнародних терористів».

Глава НАТО попередив про «дуже високу ціну» занадто швидкого та нескоординованого рішення Трампа. Столтенберг вважає, що виведення військ призведе до того, що терористичне угруповання «Ісламська держава» зможе побудувати на території країни «терористичний халіфат, який воно втратило в Сирії та Іраку». За його словами, Афганістан може стати «платформою міжнародних терористів», які планують напади на країни НАТО.

«Зелену зону» Багдада атакували невідомі — ракетний обстріл

Майже одразу після заяви Трампа невідомі атакували так звану «зелену зону» в Багдаді — район держустанов і посольств. Як повідомили у вівторок, 17 листопада, представники збройних сил Іраку, це були ракетні удари, загинула дитина, поранено щонайменше п'ять осіб, передає УНН.

За інформацією DPA, чотири ракети впали на території «зеленої зони», дві — за її межами, ще одна здетонувала в повітрі. Агентство AP з посиланням на двох співробітників іракських сил безпеки уточнило, що один з ударів було завдано поблизу штаб-квартири Іракської національної розвідслужби, всього в 600 метрах від посольства США в Багдаді. Кілька ракет вдалося перехопити в результаті задіяння системи тактичної протиповітряної оборони C-RAM, встановленої за сприяння Сполучених Штатів на початку року, пише DW.

За даними інформагентства AP, поранення отримали двоє співробітників іракських сил безпеки. Військові цю інформацію поки не підтвердили. Винуватці ракетного обстрілу наразі встановлюються.

Як ми писали раніше, «Талібан» підтримав Трампа на президентських виборах.

«Аль-Каїда» все ще «сильно інтегрована» до «Талібану», вважають у ООН