Рекорди Ізраїлю. Нетаньяху обіцяє, що усі дорослі ізраїльтяни отримають щеплення від COVID-19 до квітня
Getty Images

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху отримав другу дозу щеплення від COVID-19 та пообіцяв, що дорослі ізраїльтяни отримають щеплення від COVID-19 до кінця березня.

Про це пишуть Сіньхуа і The Times of Israel.

Нетаньягу став першим жителем Ізраїлю, який отримав обидві дози вакцини.

«Понад 1 млн ізраїльтян були щеплені однією дозою вакцини, що становить майже 10% від загального населення. Пріоритет отримують медики та люди, старші 60 років», — йдеться у повідомленні.

За словами Нетаньяху, наступного тижня Ізраїль очікує отримати ще мільйони доз вакцини. «Це дозволить нам вакцинувати усіх громадян Ізраїлю, старших 16 років, до кінця березня 2021 року», — сказав політик. 

Водночас разом із кампанією масового вакцинування в Ізраїлі триває уже третій жорсткий карантин, покликаний сповільнити поширення вірусу.

Постачання вакцин до Ізраїлю відновлено, що підживлює шалений потік щеплень

Ізраїль розпочинає введення другої дози вакцини проти коронавірусу Pfizer громадянам у неділю, рівно через три тижні після того, як він розпочав свою національну програму щеплення.

Нова угода з Pfizer дозволить доставити сотні тисяч нових доз в Ізраїль у неділю. Заплановані щотижневі поставки подібного розміру забезпечать країну ще мільйоном доз до кінця січня, а 10 млн доз уряд очікує до березня. У четвер Ізраїль також отримав понад 100 000 вакцин від Moderna, ще одна доставка очікується на початку цього тижня.

Ізраїль вже надав перші дози приблизно 1,7 млн із 9,29 млн населення, що є на сьогодні найвищим показником вакцинації у світі. Міністерство охорони здоров’я визначило пріоритетні групи ризику та людей старше 60 років, причому понад 70 % ізраїльтян у цій віковій групі зараз отримали перший укол.

За даними Оксфордського університету «Наш світ у даних», Ізраїль вакцинував 19,55 % свого населення станом на 7 січня, випереджаючи інші країни.

Наступна відправка вакцин до Ізраїлю спершу очікувалася лише в лютому. Тому влада припинила щеплення першої дози через 21 день після спочатку через очікуваний дефіцит.

Але Нетаньяху оголосив у четвер, що Pfizer погодився направити мільйони додаткових доз до Ізраїлю. За його словами, величезний «приплив» вакцин дозволить Ізраїлю бути першою країною у світі, яка вийде з кризи COVID-19.

Заяву про це опубліковано на його сайті 7 січня.

Літак із першою партією має прибути до Ізраїлю 10 січня.

«Угода, яку я уклав із Pfizer, дасть нам змогу вакцинувати всіх громадян Ізраїлю віком від 16 років до кінця березня, а можливо, і раніше. Це означає, що вакцинуватися зможе будь-хто», — сказав прем'єр. Майбутню кампанію вакцинації він назвав операцією «Повернення до життя».

Нетаньяху додав, що Ізраїль стане «глобальною моделлю швидкої вакцинації країни» для Pfizer, яка ділитиметься даними з розробниками препарату. Завдяки цьому Ізраїль надасть допомогу в розробленні стратегії боротьби з пандемією.

Вакцинацію проти коронавірусу розпочали в Ізраїлі 19 грудня 2020 року. Першому щеплення зробили Нетаньяху. Наразі в Ізраїлі вакцинували вже більше ніж 1 млн осіб. Окрім Pfizer, МОЗ Ізраїлю зарезервувало 6 млн доз вакцини Moderna.

Служби охорони здоров'я зараз очікують відновлення введення першої дози у середу, повідомляє 12 канал. Вони сподіваються розпочати вакцинацію викладацького складу протягом декількох днів і дуже скоро перейдуть до всіх ізраїльтян старше 50 років. Чиновники вважають, що якщо поставки вакцин прийдуть, як було заплановано, вакцинація буде відкрита для всього населення протягом двох-трьох тижнів.

12 канал повідомляв, що нові поставки призвели до того, що в останні дні з Ізраїлем зв'язалися щонайменше чотири країни, серед них Кіпр і Данія, які попросили частину запасів Ізраїлю. Їм сказали, що Єрусалим розгляне це питання, але він не буде надавати вакцини іншим до того, як буде повністю щеплене ізраїльське населення.

У той же час Ізраїль стикається з новою хвилею інфекції, яка, на думку представників органів охорони здоров'я, є найгіршою на сьогодні. У п’ятницю країна вступила в суворий карантин, закривши всі школи та непрофільні підприємства. Уряд наказав громадянам не виходити з дому, якщо це не стосується основних потреб.

За даними Міністерства охорони здоров'я, в п'ятницю було зафіксовано 8024 нових випадків коронавірусу, що призвело до загальної кількості підтверджених заражень в Ізраїлі з моменту початку пандемії у 485 434 осіб.

Зусилля Нетаньяху у впровадженні вакцин зумовлені й політичними причинами. Політику надто хочеться позбутися кримінальних звинувачень у корупції. До того ж у грудні в Ізраїлі спалахнула політична криза, й країну очікують перевибори до парламенту на тлі пандемії. Це  четверті вибори за два роки.

Протести розпочались навесні 2020 року, коли Нетаньяху та його головний конкурент Бенні Ганц домовились сформувати так званий надзвичайний уряд, зосереджений на вирішенні проблем охорони здоров'я та економіки, пов'язаних з пандемією коронавірусу.

Їх партнерство було паралізовано міжусобицями, і два жорстких карантина сильно вдарили по економіці, через що безробіття зростало.

Суд над Нетаньяху по корупційній справі відклали через локдаун

Суд Єрусалиму ухвалив перенести засідання у справі про корупцію щодо Нетаньяху через локдаун, введеного в країні для боротьби з коронавірусом. Про це повідомляє Times of Israel.

Спочатку засідання було заплановано на 13 січня, однак через локдаун судді вирішили відкласти розгляд справи.

На засіданні Нетаньяху повинен був відповідати на звинувачення, які йому раніше висунула прокуратура.

Дату наступного засідання у справі повідомлять пізніше.

Як ми писали раніше, Нетаньяху звинувачують у хабарництві, шахрайстві і зловживанні довірою.

Прем'єр Ізраїлю заперечує всі звинувачення і відкидає заклики опонентів піти у відставку.

Нетаньяху і наслідного принца ОАЕ Мухаммада ібн Заїд Аль Нахайяна номінували на Нобелівську премію миру 2021. 

Раніше ми писали, що Ізраїль та Об'єднані Арабські Емірати домовились про взаємні безвізові поїздки. 

В Ізраїлі розпустили парламент. Партнери по коаліції Нетаньяху і Ганц не домовилися про держбюджет на 2021 рік