Рекордні щеплення. Ізраїль планує вакцинувати 2 млн із 9,29 млн громадян до кінця січня
Getty Images

Ізраїль заявив, що до кінця січня два мільйони його мешканців отримають дводозову вакцинацію від COVID-19. Темп, заданий прем'єр-міністром Беньяміном Нетаньяху, є найшвидшим у світі.

Починаючи з 19 грудня, коли Нетаньяху отримав перше щеплення, Ізраїль розпочав прискорене введення вакцин, виготовлених американсько-німецьким фармацевтичним альянсом Pfizer-BioNTech.

AFP наводить заяву очільника Міністерства охорони здоров'я Хезі Леві, що через такі стрімкі теми Ізраїль зменшуватиме швидкість вакцинації, щоб не вичерпати запаси.

Вакцину потрібно вводити двома окремими уколами з інтервалом у три тижні.

«Ми сповільнюємо темпи щеплень першої дози, щоб ми могли зберегти запас другої дози для всіх, хто зробив перше щеплення», — сказав Леві громадському мовнику KAN.

Але він додав, що близько п'ятої частини ізраїльського населення, починаючи з медичних працівників та осіб старше 60 років, мали б зробити обидва щеплення до кінця цього місяця. «До кінця січня у нас буде щеплено 2 млн жителів, більшість з яких похилого віку», — сказав він.

Станом на п’ятницю мільйон людей отримали свою першу ін’єкцію.

«Ми б'ємо всі рекорди. Ми випереджаємо весь світ», — сказав Нетаньяху в п'ятницю під час візиту до ізраїльського арабського міста Умм аль-Фам, де, як повідомляється, ввели мільйонну дозу.

У заяві на кінець року ізраїльське Центральне статистичне бюро заявило, що населення Ізраїлю становить 9,29 млн.

Цифра включає анексований східний Єрусалим, над яким ізраїльський суверенітет не визнається більшістю міжнародного співтовариства.

Станом на 1 січня в Ізраїлі від коронавірусу вакцинували близько 12% громадян, за даними Оксфордського університету. Загалом вже ввели близько 1 млн доз препарату. На кожні 100 громадян в країні приходить 11,55 дози вакцини.

Оксфордський університет

Далі слідує Бахрейн, де на 100 осіб приходиться 3,49 дози препарату. У Великій Британії цей показник складає 1,47.

Загалом у світі вже ввели 11,4 млн вакцин, що не означає, що щеплення отримала саме така кількістю людей. Умови щеплення вимагають вакцинувати особу двічі.

Міністерство охорони здоров'я Ізраїлю заявило в неділю, що на сьогодні 435 866 людей в країні мали позитивний тест на вірус з лютого, коли було зареєстровано перший підтверджений випадок. Майже 3400 людей загинули.

Міністерство заявило у п'ятницю, що підтвердило 18 місцевих випадків нового штаму коронавірусу, вперше виявленого у Великобританії.

Зусилля Нетаньяху у впровадженні вакцин зумовлені й політичними причинами. Політику надто хочеться позбутися кримінальних звинувачень у корупції. До того ж у грудні в Ізраїлі спалахнула політична криза, й країну очікують перевибори до парламенту на тлі пандемії. Це  четверті вибори за два роки.

Протести розпочались навесні 2020 року, коли Нетаньяху та його головний конкурент Бенні Ганц домовились сформувати так званий надзвичайний уряд, зосереджений на вирішенні проблем охорони здоров'я та економіки, пов'язаних з пандемією коронавірусу.

Їх партнерство було паралізовано міжусобицями, і два жорстких карантина сильно вдарили по економіці, через що безробіття зростало.

Можна більше не боятися, що з ізраїльською візою не пустять до Еміратів