В Ізраїлі розпустили парламент. Партнери по коаліції Нетаньяху і Ганц не домовилися про держбюджет на 2021 рік
TRT World

В Ізраїлі внаслідок неприйняття бюджету розпустився парламент. В результаті цього в країні проведуть четверті вибори за два роки.

Правляча коаліція Ізраїлю, очолювана прем'єр-міністром Біньяміном Нетаньяху і міністром оборони Бенні Ганцом, не досягла угоди з питання про держбюджет на наступний рік. Останній строк його затвердження закінчився опівночі вівторка, 22 грудня. Кнесет, парламент Ізраїлю, був автоматично розпущений, повідомляє Reuters.

11-годинна спроба уникнути розпуску зазнала невдачі після того, як депутати проголосували проти законопроєкту про надання більшого часу на прийняття бюджету.

В країні через це відновилася політична криза.

Щоб запобігти важкій економічній кризу в наступному році, уряд Ізраїлю у вівторок затвердив фінансовий план як альтернативу звичайному бюджету.

Позачергові вибори повинні відбутися 23 березня, лише через рік після останнього туру.

Передісторія. Вимушена коаліція двох партій розпалася

Дві основні партії «уряду національної єдності» — права «Лікуд» Нетаньяху та центристська «Кахоль-Лаван» Ганца.

Нетаньяху, щодо якого триває процес за звинуваченнями в корупції, сподівається повернутися на посаду вшосте. Він заперечує кримінальне обвинувачення проти нього і називає його політично зумовленим.

За кілька годин до закінчення опівнічного терміну Нетаньяхуі його політичний конкурент Ганц звинуватили один одного в розпалюванні кризі.

«Я не хотів цих виборів. «Лікуд» не хотів цих виборів. На жаль, Бенні Ганц відмовився від своїх домовленостей з нами», — сказав Нетаньяху журналістам.

Він обіцяє, що «Лікуд» переможе на виборах 23 березня.

Ганц у відповідь заявив, що Нетаньяху хотів ініціювати вибори, щоб уникнути судового розгляду справи про корупцію.

Партія Ганца, «Синьо-білі», звинуватила Нетаньяху та його правлячу партію «Лікуд» у «затягуванні країни» до чергового дорогого національного голосування. «Якби не було судового розгляду, був би бюджет і не було б виборів», — заявили «Синьо-білі» у вівторок ввечері.

«Нетаньяху веде нас на вибори з єдиною метою — не входити в зал суду», — написав Ганц у Twitter. Він стверджує, що його конкурент сподівається, що новий уряд сприятиме законодавству, яке скасує судові процеси проти прем’єра.

Ці два чоловіки розподілили владу з квітня в непростій коаліції й домовились про чергування на посаді прем'єр-міністра. Нетаньяху обійняв посаду першим на 18 місяців. Після нього Ганц мав заступити на решту трирічного строку в листопаді 2021 року

Відносини між партнерами по коаліції загострилися в останні місяці. Коаліційна угода припускав ухвалення бюджету на 2020 і 2021 рік. Однак Нетаньяху відмовився затверджувати бюджет на наступний рік, пославшись на надзвичайні обставини в зв'язку з пандемією коронавірусу.

Критики вважають, що таким чином Нетаньяху хоче перешкодити Ганцу зайняти пост прем'єр-міністра восени 2021 року, як це було погоджено в коаліційному договорі.

Аналітики заявляють, що суперечка дає Нетаньяху можливість покласти край коаліції через лазівку в домовленості. Посада прем'єр-міністра має перейти до іншого лідера на три місяці, якщо будь-яка з партій ініціює вибори, крім випадку відмови прийняти бюджет.

Недавні опитування показують, що підтримка «синьо-білих» зазнала краху, і хоча підтримка «Лікуда» теж невелика, він теоретично повернеться до парламенту як найбільша партія.

Протести проти Нетаньяху і перспективи виборів

В Ізраїлі протягом кількох місяців проходили акції протесту проти політики глави уряду. Причинами протестів послужили висунуті проти Нетаньяху звинувачення в корупції. Ізраїльтяни також невдоволені урядовими заходами по боротьбі з пандемією COVID-19 й жорстким карантином.

Тривають щотижневі вуличні акції протесту проти його правління. В лютому відновлять судового розгляд процесу щодо політика.

Ізраїль проводитиме свої четверті вибори протягом двох років. Вони можуть призвести до значних змін у структурі політичних партій Ізраїлю.

Нетаньяху стикається з новим політичним викликом: його колишній союзник, депутат від «Лікуду» Гедеон Саар створив власну праву партію, яка відбере голоси у його електорату.

Опитування показують, що партія «Лікуд» все ще може стати найбільшою фракцією в парламенті. Але Нетаньяху потрібно буде укласти союзи з конкурентами, щоб сформувати 61-мандатну більшість.

Це може бути складним, оскільки кілька релігійних та націоналістичних партій, що зросли в популярності, припускають, що вони не приєднаються до уряду, керованого Нетаньяху.

Центристські та ліві партії Ізраїлю в основному стоять осторонь. Тобто політики, які очолять наступний уряд Ізраїлю, як очікується, матимуть жорстку позицію щодо продовження окупації палестинських територій.

Нетаньяху залишатиметься прем’єр-міністром доти, поки після березневих виборів не буде сформовано новий уряд. Зараз йому 71 рік, він вперше працював на цій посаді з 1996 по 1999 роки й знову при владі з 2009 року.

У своєму телевізійному зверненні, фактично розпочавши передвиборчу кампанію, Нетаньяху заявив, що домовився про доставку мільйонів доз вакцини проти коронавірусу до Ізраїлю. Він також привітав дипломатичні угоди з Об'єднаними Арабськими Еміратами, Бахрейном, Суданом та Марокко.

Нетаньяху підтримував тісні стосунки з президентом Дональдом Трампом, який під час попередніх виборів зробив ряд проізраїльських кроків. Але, оскільки новообраний президент США Джо Байден вступить на посаду в січні, Нетаньяху втратить основний актив передвиборчої кампанії, заявив Реувен Хазан, політолог Єврейського університету в Єрусалимі.

Раніше ми писали, що Ізраїль та Об'єднані Арабські Емірати домовились про взаємні безвізові поїздки. 

Вільна торгівля між Україною та Ізраїлем розпочнеться з 2021 року.

Ізраїль прискорює план заселення спірного району Східного Єрусалиму