CNN розповів деталі оборонного плану ЄС на тлі зростаючої загрози з Росії
Getty Images

У Брюсселі цього тижня підготували «Стратегічний компас безпеки та оборони». Він окреслює план дій для забезпечення внутрішньої безпеки ЄС у довгостроковій перспективі.

Відповідний документ опинився у розпорядженні телеканалу CNN.

«Стратегічний компас безпеки та оборони», за даними журналістів, це нечіткий план щодо того, як можуть координуватися дії між країнами-членами ЄС в разі задіяння спільних збройних сил.

Головна пропозиція полягає в тому, щоб ЄС отримав можливість оперативно розгорнути до 5 тис. військових для протистояння численним потенційним загрозам.

Замість постійних сил, які підпорядковуються командувачу у Брюсселі, ці групи швидкого реагування ймовірно складатимуться з військовослужбовців усіх країн ЄС.

Їхні завдання залежатимуть від місій з евакуації до миротворчих або гуманітарних місій, зокрема на кордонах.

Але не всі 27 країн ЄС будуть зобов’язані брати участь у такій ініціативі. Проте розгортання військових від імені ЄС вимагатиме схвалення всіх членів блоку. Деталі роботи такого механізму ще не підтверджені.

Також у документі йдеться про спільний підхід щодо оборонних закупівель, досліджень та розвідки — це може зробити Євросоюз більш ефективним та конкурентноспроможним.

Тероборона і збільшення ЗСУ. Верховна Рада почала створювати рух опору на випадок вторгнення

Крім того, CNN поспілкувався з більш ніж 20 європейськими чиновниками, дипломатами та політиками з різних країн-членів ЄС.

Загалом усі погоджуються з ключовою тезою: для того, аби Європа була в безпеці, потрібно діяти.

Водночас Польща, Естонія та Литва підтримують цей план, але лише за умови, що в ньому окреслять конкретну загрозу, якою вони вважають Росію та меншою мірою — Китай. Через РФ стурбовані і скандинавські країни, на думку представників яких, вони піддаються «реальній небезпеці з боку Росії».

Попри те, що в документі йдеться про погіршення відносин ЄС з Москвою, там вказано, що «спільні інтереси та спільна культура фактично пов’язують ЄС і Росію», і що «Європа все одно буде взаємодіяти з РФ у деяких визначених питаннях, у яких є спільні пріоритети».

Презентація оборонної стратегії відбулася на тлі міграційної кризи на польсько-білоруському кордоні. 

Також кілька тижнів тому впливові світові ЗМІ почали повідомляти про нарощування російських військ на кордоні з Україною. Американські високопосадовці теж висловлюють стурбованість, а в США побоюються, що Росія повторить помилку 2014 року щодо України.

Біля кордону з Україною перебувають 90 тис. військових РФ — Міноборони