Getty Images

З початку тижня у Білорусі біля кордону з Польщею зібралася велика група біженців зі східних країн. Влада Польщі вже звітувала про спробу силового вторгнення. Ситуація лишається напруженою.

На відео, знятому з гелікоптера, який патрулює кордон, видно сотні, а то й тисячі біженців, які з речами рухаються біля лісу в бік польського кордону.

Їх подекуди супроводжують люди із службовими собаками. 

На фото видно, що у групі переважає молодь.

 

Getty Images

Мігранти намагалися прорвати білорусько-польський кордон, кидали жердини з виламаного паркану та каміння на територію Польщі.

 

У відповідь на це польські прикордонники застосували сльозогінний газ.

Getty Images

Як повідомляють польські урядові канали у Twitter, першу спробу прориву кордону вдалося відбити, але білоруські прикордонники підводять до кордону нові групи.

Getty Images

Getty Images

Така ситуація викликала у Польщі неабияке занепокоєння, адже подібного скупчення тут не було від початку міграційної кризи між Мінськом та його західними сусідами.

Маріуш Блащак, міністр оборони Польщі, напередодні повідомив, що на кордоні з Білоруссю чергують понад 12 тис. військових у повній бойовій готовності, а його країна оголошує надвичайний стан.

Getty Images

Станіслав Жарін, міністр-координатор спецслужб Польщі, заявив, що «почалася найбільша спроба силового вторгнення до Польщі».

Білоруські прикордонники інформацію про «велику групу» біженців на кордоні підтверджують, але звинувачують у всьому польську сторону.

«На подібний крок розпачу біженців спонукали байдужість та нелюдське ставлення польської влади. Білоруська сторона вживає необхідних заходів для забезпечення безперебійного функціонування каналів міжнародних повідомлень, а також безпеки людей, що рухаються дорогою», — кажуть у Білорусі.

З чого почалась міграційна криза

Напружена ситуація на кордоні Білорусі, Польщі, Литви і Латвії, що змусила сусідні країни запроваджувати надзвичайний стан і огороджувати кордон колючим дротом, триває з серпня 2021 року. Саме наприкінці літа в ці країни збільшився потік нелегальних мігрантів.

Якщо у серпні таких спроб перетнути кордон було 3,5 тис., то у вересні — вже 7,7 тис., а в жовтні — 17,3 тис. 

Польща, а також представники ЄС та НАТО, заявляють, що білоруський режим навмисно використовує біженців, щоби тиснути на Європу після того, як Європейський Союз разом зі США та іншими країнами назвали минулі вибори в Білорусі сфальсифікованим і відмовились визнавати Олександра Лукашенка президентом.

Крім того ЄС запровадив санкції проти Мінська у відповідь на масові арешти в Білорусі та репресії проти тамтешніх опозиціонерів, більшість з яких зараз або знаходяться у в’язницях, або втекли за кордон.

Олександр Лукашенко, самопроголошений президент Білорусі, який у протистоянні з Заходом має підтримку російського президента Путіна, раніше заявляв, що у відповідь на західні санкції не збирається виконувати деякі міжнародні домовленості.

На тлі цього Білорусь стала для мігрантів сприятливою транзитною територією, щоб через Польщу, або Литву чи Латвію дістатися Західної Європи, де вже існують значні громади мігрантів, зокрема, з Іраку та Сирії.

Однак Лукашенко продовжує звинувачувати Варшаву у нелюдяності і каже, що Білорусь з гуманітарних міркувань допомагає шукачам притулку — біженцям з країн і регіонів, спустошених війнами і злиднями. 

Вслід за Литвою. Польща побудує огорожу на кордоні з Білоруссю через нелегальних мігрантів