Латвія оголосила режим надзвичайної ситуації на кордоні з Білоруссю через нелегальних мігрантів
Getty Images

Латвія вводить режим надзвичайної ситуації на кордоні з Білоруссю через збільшення потоку нелегальних мігрантів.

Про це повідомило національне телерадіомовлення LSM.

За інформацією видання, сьогодні, 10 серпня, це рішення ухвалив Кабмін. 

Міністр внутрішніх справ Марія Голубєва пояснила, що режим НС необхідній через збільшення останнім часом кількості порушників, які перетинають кордон з Білоруссю. За її словами, лише за останні дні затримали понад 200 нелегалів.

За даними Прикордонслужби, у суботу на кордоні з Білоруссю затримали 39 нелегалів, у неділю  35, в понеділок  вже 140, у ніч на вівторок  65. 

Міністр МВС Голубєва вважає, що режим Лукашенка оголосив Латвії гібридну війну, заманюючи близькосхідних біженців до країни, а звідти ті намагаються потрапити в ЄС.

Раніше подібні заяви робила і сусідня Литва. За словами міністерки внутрішніх справ Литви Агне Білотайте, білоруські прикордонники сприяють переміщенню нелегальних мігрантів з Іраку через кордон країни в Литву. Вона розповіла, що чотири рази на тиждень зі Стамбула і Багдада літають рейси до Мінська, звідки мігранти прямують у бік Литви. Ціна за такий квиток через кордон досягає $15 тис. за одну людину та $30 тис. — за сім'ю. 

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс вже звинувачував режим Лукашенка у розпалюванні «гібридної війни проти Європи». За його словами, білоруські туристичні агенції приваблюють мігрантів подібними «турами» до Литви. Таким чином Лукашенко намагається помститися країні за прикриття лідерів білоруської опозиції. 

5 серпня Ірак мінімум на 10 днів скасував авіасполучення з Білоруссю, аби розслідувати можливі «схеми» з нелегальним ввезенням іракських мігрантів до Литви. 

Литва витратить €42 млн на зміцнення кордону з Білоруссю через нелегальних мігрантів