ДБР офіційно звинуватило Чорновол в умисному вбивстві під час Євромайдану

Державне бюро розслідувань вручило колишньому нардепу, активістці Євромайдану Тетяні Чорновол обвинувачення у справі про смерть чоловіка в офісі «Партії регіонів» під час Революції гідності у 2014 році.

Про це Чорновол оголосила на Facebook і повідомляє ВВС-Україна.

Чорновол написала: «Дякую всім, що підтримують мене сьогодні і всім, з ким я була на Майдані в 2013-2014-му. Ось щойно вручене обвинувачення за участь в Революції Гідності».

Обвинувачення їй вручили в ДБР, яке у квітні 2020 року проводило у активістки обшуки. Розслідування наразі закінчилося, справа передана до суду.

Згідно із текстом обвинувального акта, Чорновол підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого п.п. 5, 12 ч. 2 ст. 115 ККУ, а саме умисного вбивства, вчиненого за попередньою змовою групою осіб, способом, небезпечним для життя багатьох осіб.

В акті стверджується, що Чорновол разом з іншими людьми причетна до смерті Володимира Захарова (1948 р.н.) на вулиці Липській, 10 (де був офіс «Партії регіонів»), до якого 18 лютого 2014 року вдерлися протестувальники й спричинили пожежу.  

Чорновол була депутатом Верховної Ради 8 скликання від партії «Народний фронт».

Сама колишня депутатка написала у Telegram: «Проти мене сфальсифікували обвинувачення у вбивстві.  Я нікого не вбивала, це розправа над мною та акт залякування інших учасників Революції Гідності через їх активну державницьку позицію та страх влади перед новим Майданом».

Вона додала, що офіс ПР разом із нею штурмували десятки людей, а обвинувачення вручили лише їй. У дописі ексдепутат міркує про ймовірні причини цього.

Я активний учасник Майдану, займалася конфіскацією $1,5 млрд Януковича (справу проти мене в цьому році почав його адвокат Бабіков, що очолив на той час ДБР), також, очевидно ключову роль зіграв той факт, що в 2019-тому я оприлюднила документи, що Зеленський відкосив від повісток в армію

Як ми писали раніше, ДБР викликає на допити лідерів Євромайдану. Чинний нардеп від ОПЗЖ Ренат Кузьмін є заявником у справі.

Експрокурора судитимуть за незаконне притягнення до відповідальності «майданівців»