ДБР підозрює Медведчука і Козака у порушенні законів та звичаїв війни
УНІАН

Державне бюро розслідувань веде розслідування в рамках кримінального провадження. Відомство відкрило його за фактом можливого порушення законів і звичаїв війни нардепами від ОПЗЖ Віктором Медведчуком і Тарасом Козаком.

Про це повідомив журналіст Валерій Калниш з посиланням на відповідь Офісу генерального прокурора на запит колишнього секретаря РНБО Олександра Данилюка.

Він розмістив на Facebook документ про те, що кримінальне провадження відкрив генпрокурор за ч. 1. ст. 438 Кримінального кодексу України.

«Пан Данилюк в розмові зі мною факт відповіді і його змісту підтвердив. Що цікаво — в ЄРДР дані були внесені ще 1 березня. Санкції проти нього були введені 20 лютого указом президента України», — пише Калниш.

Передісторія

Рада нацбезпеки і оборони України 19 лютого запровадила санкції проти 19 юридичних і восьми фізичних осіб, зокрема російських бізнесменів, пов’язаних з поставками вугілля та інших енергоресурсів, і ТОВ «Торговый дом Донские угли».

Під санкції потрапили лідер ОПЗЖ Медведчук, його дружина Оксана Марченко та Наталія Лавренюк, яку називають цивільною дружиною Тараса Козака. Санкції запроваджено за статтею про фінансування тероризму.

Перед цим РНБО ввела санкції проти Козака та його телеканалів 112 Україна, NewsOne, ZIK, які також пов’язують з Медведчуком.

Рішення про санкції ґрунтується на матеріалах СБУ щодо незаконного постачання вугілля з тимчасово окупованої території у РФ і підконтрольну частину України.

Партія ОПЗЖ назвала запровадження санкцій актом політичних репресій і заявила, що Україна «ще на крок наблизилася до диктатури».

Справа «Партії Шарія»

Сьогодні ж, 11 березня, Служба безпеки України написала, що надала Мінюсту матеріали про порушення вимог законодавства при реєстрації «Партії Шарія», а також на тему протиправних дій її лідера. 

У свою чергу Мінюст, базуючись, серед іншого, на матеріалах СБУ, подав позов до Окружного адміністративного суду Києва щодо заборони діяльності «Партії Шарія». Перше засідання у справі відбудеться 6 квітня 2021 року.

Справа про держзраду. Віктора Медведчука допитали в СБУ — ЗМІ