Мін'юст просить ОАСК заборонити «Партію Шарія»

Міністерство юстиції просить Окружний адміністративний суд Києва заборонити діяльність «Партії Шарія». Суд відкрив провадження за цим позовом.

Про це повідомляє пресслужба ОАСК.

«Позивач просить суд витребувати у Служби безпеки України висновки експертів, які зазначені в листі Мін'юсту від 4 березня 2021 щодо протиправної діяльності політичної партії, і заборонити діяльність «Партії Шарія», — повідомили в суді.

ОАСК розгляне справу за правилами спрощеного позовного провадження із викликом сторін. Судове засідання призначили на 6 квітня.

Передісторія

Анатолій Шарій — колишній журналіст, який втік з України у 2012 році та отримав політичний притулок у Литві.

Влітку 2019 року Шарій, перебуваючи за кордоном, оголосив про створення політичної партії та назвав її «Партія Шарія». Нова структура вирішила одразу позмагатися за місця у Верховній Раді. Центральна виборча комісія спочатку зареєструвала Шарія кандидатом у депутати, однак потім скасувала реєстрацію, оскільки він не проживає в Україні з 2012 року.

Депутати Івано-Франківська та Кам’янця-Подільського закликали президента Володимира Зеленського заборонити діяльність проросійських партій «Опозиційна платформа — За життя» та «Партія Шарія».

СБУ оголосила підозру Шарію 16 лютого. За їхніми даними, він здійснював протиправну діяльність на шкоду національній безпеці України в інформаційній сфері. Спецслужба каже, що політик діяв на замовлення іноземних структур.

Раніше Сhas News повідомляв, що Шарія оголосили в держрозшук.

Шарія дозволили затримати. Той відповів: ну, спробуйте (оновлено)