Шаріїв багато! СБУ вважає, що однойменна партія зареєстрована на Віктора, а не Анатолія

Служба безпеки України проводить слідчі дії із Віктором Шарієм, на якого нібито формально зареєстрована партія «Партія Шарія». Про це повідомляють УНН із посиланням на пресслужбу СБУ.

«Сьогодні СБУ проводить слідчі дії із Віктором Шарієм, але про затримання мова не йдеться. Наразі співробітники спецслужби перевіряють його причетність до протиправної діяльності Анатолія Шарія», — повідомила пресслужба агентству.

Також в пресслужбі зазначили, що Віктор Шарій — людина, на яку формально зареєстровано «Партію Шарія». При цьому він не є ані її керівником, ані засновником, ані членом.

Сам Анатолій Шарій прокоментував дії СБУ у своєму Telegram-каналі так: «На нього (Віктора Шарія — Прим. ред.) не зареєстрована партія. Досить ганьбитися, відпустіть людину».

Підозру СБУ політик прокоментував в іншому пості так: «Дякую СБУ за підозру шляхом публікації пропагандистського ролика у телеграм за статтею «Державна зрада». Тепер мені не треба зайвий раз доводити у ЄС, що всі справи проти мене — чиста політика».

Формальні засновники ПП і ГО «Партія Шарія»

ПІБ формального засновника політичної партії «Партія Шарія» ми перевірили за пошуком у базі OpenDataUA. До речі, існує ще однойменна громадська організація.

Засновниця партії — Бондаренко Ольга Олексіївна, засновник ГО — Мамчур Іван Олександрович.

OpenDataUA

OpenDataUA

Ольга, очевидно, це дружина Шарія, головний редактор інтернет-видання «Шарий.net» — ПІБ співпадають.

СБУ оголосить Шарія в розшук, якщо він не прийде на допит

СБУ викликала Анатолія Шарія на допит на 22 лютого. Служба має намір оголосити Шарія в розшук у разі його неявки.

Про це повідомляють «Українські Новини» із посиланням на пресслужбу СБУ.

«Порядком Шарій викликаний на допит, який має відбутися 22 лютого. Рішення про оголошення Анатолія Шарія в розшук буде прийнято в разі його неявки на допит», — сказали у відомстві.

В СБУ додали, що 15 лютого Шарію повідомили про підозру за допомогою електронної пошти, а також направили на його сторінки в соціальних мережах і месенджери.

Також служба повідомила політику про підозру і про виклик на допит по мобільному телефону.

Інші деталі правоохоронці не розголошують і проводять досудове розслідування.

Шарій заперечує отримання ним від СБУ підозри у державній зраді. Він вважає всі відкриті проти нього кримінальні справи політично вмотивованими.

Раніше Окружний адміністративний суд Києва (ОАСК) отримав позов про заборону діяльності партії «Партія Шарія».

Активістка «Опори» каже, що ліквідувати партію Шарія зараз неможливо

 «Партія Шарія» продовжить існувати попри оголошення підозри її неофіційному лідеру Шарію у держзраді.

Про це повідомила голова правління громадянської мережі «ОПОРА» Ольга Айвазовська.

«ЗУ «Про політичні партії» передбачає, що у судовому порядку Міністерство юстиції може ініціювати заборону політичної партії у випадку порушення вимог щодо її діяльності, встановлених Конституцією України. Анатолій Шарій формально не очолює юридичну особу названої на його честь політичної партії, а вручення підозри не є тим самим, що і обвинувачувальний вирок», — пояснила Айвазовська.

Вона додала, що автоматичне припинення діяльності партії не може бути наслідком дій окремого її члена чи лідера, навіть якщо його підозрюють у серйозному злочині.

Читайте також аналіз Chas News, як проросійському блогеру з віртуальною політичною структурою вдалося отримати владу.

СБУ офіційно оголосила Шарію підозру в держзраді