«Демократичний євроінтегрований державний управлінський апарат». Чи має сенс новий термін від Киви?
УНІАН

У понеділок, 26 квітня, нардеп від «ОПЗЖ» Ілля Кива захистив дисертацію.

ЇЇ тема — «Механізми впливу громадянського суспільства на державне регулювання правоохоронної діяльності (на прикладі країн ЄС та України)».

Через одіозність Киви до його захисту була прикута чимала увага журналістів. І один з моментів відеоконференції вже став мемом.

Один з членів комісії зазначив, що в дисертації фігурує термін, який він не розуміє, — «демократичний євроінтегрований державний управлінський апарат». І попросив пояснити, що саме автор мав на увазі.

«Я зрозумів питання повністю і ми відповімо на нього в наступній нашій науковій роботі», — сказав на це Кива.

Сhas News після безрезультатного пошуку в інтернеті запитав про вигаданий Кивою термін Геннадія Рябцева, доктора наук з держуправління.

«Кожен вчений має право запроваджувати нові терміни. Це право кожного дослідника. Якщо він дає визначення терміну, то чому б ні?», — сказав Рябцев.

Ми нагадали, що Кива не спромігся пояснити згадане словосполучення. І запитали, як його розуміє експерт.

«Я не можу відповісти, оскільки не знаю, що мається на увазі. Якщо це термін новий, і його впроваджує дисертант, він має сформулювати визначення. Я можу лише здогадуватись», — відповів експерт.

І зазначив, що використання подібних зворотів у наукових роботах — не рідкість.

«Якщо відкрити багато теоретичних дисертацій, зокрема з державного управління, то там можна знайти не менш цікаві словосполучення. У приватних вузах чи не кожен день відбуваються подібні захисти. На них журналісти такої уваги не звертають. Тому й зараз є більше інтересу до певної персони, ніж до самої ганебної практики масового захисту дисертацій, за якими немає жодного сенсу та наповнення». 

Рябцев згадує, що Кива давно мав бажання вступити до аспірантури та захиститися.

«Теоретик та вчений він ніякий. Проте на фоні сузіря докторів наук, яких наплодила система, Кива — ще не найгірший варіант. Інші люди завдали набагато більшої шкоди організаціям та підприємствам, які вони очолювали, ніж та, якої може завдати Кива. При усьому критичному моєму ставленні до нього», — резюмує Рябцев.