День пам'яті захисників Донецького аеропорту: Зеленський та Залужний звернулися до українців

20 січня в Україні — День вшанування захисників Донецького аеропорту. З цього приводу до українців звернулися президент Володимир Зеленський та Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

«Подвиг кіборгів довів: українців не зламати. Світ уже тоді міг побачити, на що здатні українці», — наголосив президент.

https://t.me/V_Zelenskiy_official/9239

Залужний заявив, що подвиг захисників аеропорту продемонстрував усьому світові відвагу, мужність та незламність українців.

«Навіки в нашій пам’яті закарбувалися слова: «Кіборги вистояли, не встояв бетон». Ми дякуємо кожному, хто бився в ДАПі. Ми памʼятаємо усіх, хто віддав життя за нашу свободу», — підкреслив Головнокомандувач ЗСУ.

https://t.me/CinCAFU/653

Нагадаємо, оборона Донецького аеропорту тривала 242 дні — з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року. За час боїв інфраструктура летовища була вщент зруйнована. 20 січня 2015 року бойовики підірвали новий термінал, де тримали оборону українські військові. Бетонні перекриття і стеля у багатьох секціях обвалилася, ховаючи під собою захисників. 22 січня вцілілі «кіборги» вийшли з термінала, проте багато поранених і контужених бійців потрапили до полону. 

У 2022 році Мінборони та Головнокомандувач ЗСУ спільним наказом постановили відзначати День вшанування захисників Донецького аеропорту 20 січня. Раніше за ініціативи самих бійців, відзначення пам'яті «кіборгів» проходило у різні дати, найчастіше — 16 січня.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Рейтинг армій світу Global Fire Power 2024: на якому місці Україна і хто найсильніший