День Волі у Мінську. Силовики затримали більше 60 активістів

У Мінську з ранку 27 березня силові структури звозили військову і спецтехніку. Люди без розпізнавальних знаків знищували біло-червоно-білу символіку, яку активісти вивісили напередодні. За підрахунками правозахисного центру «Весна», затримали вже 62 активіста.

Як повідомляє портал TUT.by, «зранку в Мінську з'явилася спецтехніка, в різних районах столиці помічають БЧБ-прапори, люди без розпізнавальних знаків продовжують боротьбу з символікою», — йдеться в повідомленні.

Видання публікує фотографії та відео спецтехніки, яку привезли у різні райони міста. На проспекті Пушкіна зафіксували машину з рулонами колючих дротів, які можна оперативно розгортати на вулицях.

Як повідомляє в ТГ-каналі «Радыё Свабода», в білоруській столиці в очікуванні акції протесту проходять затримання. Після перебування в автозаку одному із затриманих була потрібна «швидка допомога».

«Людину відвели в автозак, а потім вивели до «швидкої». Тривають затримання на станції метро Пушкінська», — повідомляє видання.

У четвер, 25 березня, в Білорусі відзначали неофіційне свято День Волі. Опозиція закликала активістів вийти на вулицю 27 березня і збиратися в Мінську, в районі площі Якуба Коласа.

«Найбільші білоруські канали закликали зібратися завтра, 27 березня, о 14:00 в Мінську, в районі площі Якуба Коласа. Ця акція повинна стати першим масовим виходом білорусів у цьому році», — пише «Радіо Свобода».

У відповідь Слідчий комітет заявив, що буде карати тих, хто відгукуватиметься на заклики організаторів й підтримає суботні протести. Громадян попередили про кримінальну відповідальність.

Повідомляють про висадку групи спецпризначенців на території резиденції Лукашенка.

Видання TUT.BY пише, що в Мінську затримали білоруську редакторку Галину Уласик. Жінка перебувала у закладі громадського харчування.

В тому ж районі затриманий головний редактор опозиційного видання «Наша Ніва» Єгор Мартинович, репортер Катерина Карпицька і фотограф Надія Бужан. Їхню машину зупинили працівники ДАІ й повели в автозак. 

У Координаційній раді опозиції заявили про затримання члена основного складу ради Наталії Дуліної.

Людей затримують чоловіки у балаклавах без розпізнавальних знаків. Перехожих перехоплюють посеред дороги й забирають у темні мікроавтобуси.

Водночас у МВС Білорусі стверджують, що фіксують «малочисельні групи з незареєстрованою символікою».

Сьогодні також відбулися масові затримання в Новоградку, обшуки відбулися в Солігорську, де вони торкнулися страйкарів «Беларуськалію», а також художника Алеся Пушкіна в Бабрі Крупського району.

За словами очевидців, кілька людей були затримані силовиками біля площі Бангалор у Мінську та інших районах міста.

У Новоградку затримали 10 людей, які приїхали на екскурсію до краєзнавчого музею, повідомляє «Белсат». Затриманням керували керівник місцевої поліції Рустам Вогобов та його заступник Євген Буслович.

В районі площі Бангалор, крім автозаків і бусів, проходив автопробіг на дорогих автомобілях з червоно-зеленими прапорами. На деяких авто помітили російські прапори і прапори терористів із організації «ДНР».

Слідком по місту Мінську порушив кримінальну справу за фактом розміщення закликів в Telegram-каналах до участі в несанкціонованих масових заходах 27 березня. Про це пише БелТА із посиланням на керівника Мінського УСК Сергія Паска.

Кримінальне провадження відкрито на підставі ст. 342 КК РБ («Організація групових дій, що грубо порушують громадський порядок»). Слідчий комітет попереджає, що люди, які візьмуть участь в несанкціонованих масових заходах, будуть залучатися до кримінальної відповідальності.

Координацію сьогоднішньої акції взяла на себе ініціативу колишніх силовиків ByPol ​​і ряд протестних Telagram-каналів. Точкою остаточного збору активісти оголосили площу Бангалор, початок мав бути о 14:00.

Напередодні, в четвер, на День Волі до Мінську режим Лукашенка також стягнув військову техніку, зокрема водомети, живу силу. Затримували активістів по всій країні зі світанку. Увечері в столиці люди гуляли невеличкими групами по центральних вулицях, автомобілісти сигналили, також були затримання. За повідомленнями правозахисників, по всій країні силовики заарештовали щонайменше 245 осіб.

У Білорусі з серпня 2020 року тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем був оголошений Лукашенко.

Режим застосовує проти демонстрантів жорстокі репресії й масово заарештовує їх.

Легітимність режиму Лукашенка не була визнана ані ЄС, ані США, ані Україною та більшістю демократичних країн світу.

Паралельно з акціями протесту проходять мітинги, ходи, організовані чинною владою.

Білорусь виключили з конкурсу «Євробачення» 2021 через пісню