Депутати в Раді розкритикували держбюджет. Кажуть, — це «утопія» та «катастрофа»

Міністр фінансів Сергій Марченко представив у Верховній Раді проєкт держбюджету на наступний рік та назвав його «реалістичним та збалансованим». Але депутати з таким твердженням не згодні: кажуть, документ — «утопія». 

Після виступу Марченка, у якому міністр назвав бюджет «реалістичним та збалансованим», слово взяв нардеп від «Батьківщини» Олексій Кучеренко, який поцікавився, чому відсутня офіційна заява МВФ щодо підтримки бюджету. На це міністр відповів, мовляв МВФ не повинен робити заяви про підтримку. «Але ми з ними працюємо, обговорюємо параметри бюджету. Немає категоричних заяв, що наші цифри не обгрунтовані», — додав Марченко. 

В «Євросолідарності» також розкритикували проєкт, назвавши його «катастрофою». «Це бюджет епохи хамства до власних громадян», — заявив нардеп Олексій Гончаренко. За його словами, у 2015 році, в період війни з Росією на Донбасі, дефіцит держбюджету дефіцит становив 70 млрд грн, або 3,8% ВВП, а тепер дефіцит пропонують встановити на рівні 270 млрд грн (6% ВВП).

«Не переживайте, у нас з дефіцитом держбюджету все буде в порядку. Ми в цьому році спромоглися його профінансувати і є всі підстави вважати, що наступний рік ми теж профінансуємо», — відповів Марченко. Також він назвав різке зменшення дефіциту «злочином проти економіки», тому його і зменшили не до 3%, а до 6%.

Міністр пояснив, що різке зменшення дефіциту у наступному році могло б стати додатковим шоком для української економіки і поглибило б економічний спад від затяжної пандемії коронавірусу. «Такий крок [зменшення дефіциту] міг би заблокувати позитивні тенденції відновлення ВВП», — каже він.

Нагадаємо, Chas News писав, що згідно з бюджетним кодексом, дефіцит не може перевищувати 3%. Роз’яснення, чому наразі його пропонують встановити на рівні 6%, можна прочитати за посиланням. В цілому ж, за словами Марченка, в майбутньому дефіцит планується зменшувати: у 2022 році до 4.5% ВВП, а у 2023 — до 3% ВВП.

Також Chas News у п’яти питаннях розповідав про основні цифри нового проєкту держбюджету та з’ясовував, що він принесе Україні у майбутньому.