Держатомрегулювання попередило прем’єр-міністра про загрозу ядерній безпеці України
Енергоатом

Держатомрегулювання закликало Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля відреагувати на зрив ремонтів вітчизняних АЕС, оскільки це питання ядерної безпеки країни. Про це у своєму Facebook написала експерт з питань атомної енергетики Ольга Кошарна, посилаючись на лист відомства.

Вона вважає, що вина за зрив ремонту енергоблоків АЕС і проведення неякісних робіт — «на совісті «Енергоатома».

Корінна причина провалів за багатьма напрямками діяльності компанії - некомпетентність вищого керівництва.

Держатомрегулювання, за даними експерта, інформувало Шмигаля, що наразі відсутні підстави для:

  • видачі письмового дозволу на пуск ядерної установки енергоблоку № 2ВП «Запорізька АЕС» після планово-попереджувального ремонту з перевантаженням активної зони та подальшої його експлуатації на енергетичних рівнях потужності;
  •  внесення змін (переоформлення) ліцензії серії ЕО №000196 від 10 серпня 2004 р. на право провадження діяльності на етапі життєвого циклу «експлуатація» ядерної установки енергоблоку № 5 ВП «Запорізької АЕС» після подовження терміну її експлуатації;
  • експлуатації енергоблоку № 6 ВП «Запорізька АЕС» на енергетичних рівнях потужності після 31 грудня 2020 р.

«Неналежне виконання технічного обслуговування та ремонтів несе загрозу не лише ядерній та радіаційній безпеці, але й енергетичній безпеці країни. Держатомрегулювання просить Вас втрутитись в ситуацію з метою забезпечення своєчасного та повного виконання ремонтних робіт на енергоблоках АЕС України», — пише Держатомрегулювання до прем'єр-міністра України у листі, який цитує Кошарна.

«Енергоатом» не може вивести з ремонту п’ять із 15 енергоблоків АЕС України. Як повідомляє УНН, причини — непрозорі тендери та неякісні роботи. Тим часом дефіцит атомної електроенергії спровокував цінові стрибки на електроенергію для промисловості.

Збиток «Енергоатома» за дев’ять місяців 2020 року сягнув 5,3 млрд грн проти прибутку минулого року.

Як ми писали раніше, президент Володимир Зеленський доручив Кабміну пришвидшити підготовку до корпоратизації НАЕК «Енергоатом» та опрацювати питання щодо його передачі в управління уряду.

Мілітаризація Криму. Окупанти будують нові штольні для підводних човнів