Держбюро розслідувань порушило справу проти Юрія Бутусова

Державне бюро розслідувань (ДБР) у межах кримінального провадження перевірить відео головного редактора видання «Цензор.нет» Юрія Бутусова, яке напередодні він виклав на своїй сторінці у Facebook.

На ньому журналіст стріляє з «Гаубиці Д-20» зі словами: «по окупантах вогонь».

 

Сьогодні, в День пам'яті жертв Голодомору, мушу зізнатись, що я, ймовірно, можу бути причетним до загибелі деяких людей...

Posted by Юрій Бутусов on Friday, November 26, 2021

У чому справа

28 листопада Державне бюро розслідувань заявило, що перевірить законність дій журналіста на відео. Кримінальне провадження вже розпочато.

«Він супроводжує свій постріл словами: «по окупантах вогонь». Пізніше Бутусов дописав, що відео було знято дуже давно, і з тренувань, але оприлюднення подібних матеріалів завдає шкоду інформаційній безпеці Української держави та дозволяє представникам держави-агресора посилювати тиск на Україну», — розповіли у Бюро.

Стосовно Бутусова ДБР порушило кримінальну справу за статтею 414 КК України (Порушення правил поводження зі зброєю, а також із речовинами і предметами, що становлять підвищену небезпеку для оточення) та статтею 437 (Планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни) Кримінального кодексу України.

У Бюро також мають намір перевірити усі обставини запису оприлюдненого відео та можливі посадові порушення особами, «які допустили цивільного громадянина до відповідного озброєння».

За попередніми висновками, подія відбулась за межами зони ООС.

«Але суспільство отримає повну і вичерпну відповідь після детальної перевірки. Закликаємо усіх громадян України при публікації будь-яких матеріалів враховувати можливі негативні наслідки для інформаційної безпеки держави», — заявили в ДБР.

ДБР викличе на допит голову ОП Андрія Єрмака

Реакція Бутусова

Журналіст вважає, що кримінальна справа ДБР є помстою президента Володимира Зеленського «за свою ганебну пресконференцію», а також свідченням «російського впливу в Україні» та наявності «російської агентури в оточенні Зеленського».

«Влада підозрює, що я кудись з гармати міг влучити по російським окупантам, і тим самим це я розв’язав війну», — написав Бутусов.

На його думку, інтереси Зеленського у справі проти нього «повністю збіглися з інтересами Портнова, Татарова, російської пропаганди та їхньої агентури в Україні».

«ДБР контролює у Зеленського один з керівників знищення протестів на Майдані — Олег Татаров, вірний кадр Андрія Портнова та Андрія Єрмака. На восьму річницю розгону Майдану 29 листопада 2013-го Татаров та Єрмак зробили блискучий подарунок російській пропаганді — намагаються засудити журналіста, який писав про Майдан та про війну з першого дня», — зазначив журналіст.

Бутусов додав, що не збирається нікуди їхати з країни.

Що передувало

Під час пресмарафону «30 запитань президенту України», який пройшов 26 листопада, Володимир Зеленський, президент України, заявив, що публікація Юрія Бутусова, головреда «Цензор.нет» про удар українського дрону в зоні ООС призвела до вогню противника у відповідь і загибелі людей.

Також президент заявив, що журналіст працював на олігарха Ігоря Коломойського та образився, бо не отримав посади у Міністерстві оборони.

Бутусов під час пресмарафону кілька разів вступав у перепалку із Зеленським, звинувачуючи його у брехні.

Після цього журналіст заявив про намір подати позов проти Зеленського через його висловлювання, які вважає неправдивими.

З’явились нові документи, які можуть підтвердити причетність вищого керівництва України до зриву операції з затримання вагнерівців