«Держпереворот оточення Ахметова» та «Бурба — аферист». Пресмарафон Зеленського (відео)
Getty Images

У п’ятницю, 26 листопада, президент Володимир Зеленський провів пресмарафон з нагоди екватору його каденції. 

Спілкування з журналістами відбулось в одному з закладів у центрі Києва і тривало п'ять з половиною годин. Глава держави зробив кілька гучних заяв.

Сhas News провів онлайн події.

12:03. Спілкування почалось. Перше питання — про обіцянки і їх виконання. Зокрема, щодо деолігархізації. Президент каже, що в цьому питання Україна ще на початку великого шляху.

12:08. Про «посадки». «Ми почали судову реформу, чого раніше ніхто не робив. Посадками займаються правоохоронні органи. Ви бачите наші рішення по Медведчуку, по контрабандистам.. Люди не бачать багато посадок — тому що ці персони немедійні».

12:10. Чи буде війна з Росією? Президент зазначив, що в цьому стані країна перебуває вже вісім років, а зараз більшою мірою іде залякування. «Ми контролюємо і готові до будь-якої ескалації.  Щоденно отримаємо розвіддані, зокрема, від партнерів, які нас підтримують».

12:17. «Ми отримали інформацію, що 1-2 грудня в Україні відбудеться державний переворот. Є аудіоінформація. Обговорюють участь Ріната Ахметова і залучення мільярда доларів. Його втягують у війну проти України. Вважаю, що він її розпочав і це велика помилка... Я не Янукович — бігти не буду, не Порошенко — на бульдозер вилазити не буду... Оточення Ахметова обговорює його готовність до зміни президента, тобто до держперевороту. В це його втягують».

12:30. Про операцію із затримання «вагнерівців». «Я знав всі деталі цієї операції, я акцептував цю операцію. Єрмак не міг акцептувати, у нього немає таких повноважень. Була інформація що є вагнерівці, що вони бандити. Були загальні речі. Далі пан Бурба хотів зберегти своє місце, він знав, що я хотів його звільнити. Він сказав, що є оперативна інформація про створення ковіду і є формула вакцини... запропонував передати її РФ чи Китаю, заявити про це публічно. Бурба хотів звинуватити, що хтось розповсюджує ковід. Впевнений це йшло від «товариша Петі». Бурба просто авантюрист і аферист!.. У літаку, який вилітав з вагнерівцями до Стамбулу, були також прості люди. А якщо б бойовики захопили той літак? Я запитав, а якщо літак загине? Він сказав, що тоді ми звинуватимо інших. Я сказав, що він хоче втягнути нас у великий скандал з Ердоганом. Він би нас ніколи не пробачив! Він так нам допомагає. Я б ніколи не в’їхав би у цю стіну. І тоді Бурба вирішив злити цю інформацію». 

Розлідувачі Bellingcat відреагували у Twitter, що вражені пресконференцією.

13:00. Після гучних заяв президента запитали, чи планує він йти на другий термін. Зеленський сказав, що ще не ухвалив рішення, робитиме це з сім’єю.

13:20. Президенту закинули, що на депутатів з різних фракцій тиснуть з Офісу президента перед важливими голосуваннями. «Брехня! Я не зустрічаюсь ні з ким, лише з депутатами «Слуги народу» — головою фракції, міністрами», — відповів Зеленський. Каже, на цих зустрічах звіряють обіцянки та їх виконання.

13:32. Питання про голову Офісу президента Андрія Єрмака. Журналіст проводить паралель з Віктором Януковичем, який свого часу не звільнив міністра внутрішних справ Віталія Захарченка. Тепер, мовляв, Єрмак потрапляє в скандали — від вагнергейта до святкування його дня народження. «В мене є повноваження призначати людей в свою команду. З Єрмаком ведуть діалог керівництво розвідок ведучих держав, голови апаратів президентів. Його телефон слухали всі ці розвідки, вони б не сіли з ним за стіл... Не треба порівнювати. Єрмак не вбивав людей і не віддавав такі накази. Єрмак повертав людей додому. Тих, кого мав повернути товариш Порошенко», — заявив Зеленський.

Bellingcat опублікував розслідування «справи вагнерівців». Яку роль зіграли Зеленський та Єрмак? (оновлено)

13:35. Тим часом, біля ресторану, у метро «Арсенальна» зібрався флешмоб тих, хто не згодний з вибором журналістів. На зустріч запросили лише 30 представників ЗМІ.

13:42. Відомий журналіст Юрій Бутусов заявив Зеленському, що він про «вагнерівців» каже «брехню», а щоб захистити себе і Єрмака, він вибрав тактику усіх оббрехати, звинуватити ЗМІ та «пійти у жарт «Кварталу». Зеленський залишив цю репліку без відповіді. До цього президент вимагав просив Бутусова зізнатися, що це він злив інформацію про операцію із затримання «вагнерівців» від Бурби. Перейшли до питання наступного журналіста.

13:51. Чи вірить президент в статистику МОЗ щодо захворюваності на COVID та смертність від нього? «Люди, особливо похилого віку, звертаються до лікарів в останню мить. У нас на вулицях не помирають, як було в інших країнах. Багато людей хворіють іншими хворобами. Зараз ми бачимо спад захворюваності. Я це пов’язую з кількістю вакцин, які є в наявності. До нас хвиля дійшла пізніше, ніж в Європі. Може бути у нас нова хвиля навесні... Є міністр Ляшко, він гарний міністр, я йому довіряю. Кому ще довіряти?».

14:08. Президента запитали про те, як «Квартал» заробляє гроші на російському ринку. Мовляв, компанія обійшла заборону торгувати з РФ, віддавши права посереднику зі Швеції, а той вже продає фільми російським каналам.

«Я вийшов з компанії. Є лише права на бренди. Зі шведами компанія підписала контракт років за десять до війни з Росією. Вони продають продукт у сорок країн світу... І не порівнюйте медіапродукт з цукерками. Порошенко торгував у Росії й під час війни, його цукерки є і на окупованих територіях».

14:31. Зеленський ще раз зазначив, що Україна отримала запевнення від іноземних партнерів у підтримці. Як вона виглядатиме, якщо Росія почне ескалацію війни, президент не знає.

14:33. Президент України закликає президента РФ Володимира Путіна виступити з заявою, що його країна не збирається починати повномасштабну війну.

Зеленський весь час переходить з української на російську. Мовляв, щоб його зрозуміли російськомовні.

14:40. Зеленський каже, що заяви в ЗМІ про можливість запровадження воєнного стану шкодять економіці і зараз не відповідають дійсності.

15:01. Чи задоволений президент роботою голови НБУ Кирила Шевченка?

«Відповідь несе в собі багато ризиків... Я не маю працю втручатися і порушувати незалежність НБУ. Коли до мене звертаються за допомогою, я маю гасити пожежу. Я вважаю, те, що я свого часу зробив, стабілізувало ситуацію і дало підписання меморандуму з МВФ... Влітку ситуація в НБУ була кризовою з точки зору кадрів. Я її заспокоїв. На сьогодні ситуація така, якою має бути», — відповів Зеленський.

І додав, що українська економіка залежна від МВФ.

15:13. «Я б хотів, щоб новий канцлер Німеччини був більш чіткій щодо членства Україні в ЄС». 

15:33. Після певної паузи пресмарафон продовжується. Питання: чи не було порушень проти людей, проти яких застосували санкції РНБО?

«А ви їх людьми називаєте? Є люди, є особини...», — відреагував Зеленський.

15:44. «В офісі президента проробляють з Microsoft та Apple питання електронних виборів в Україні».

15:57. До кінця цього опалювального сезону діє мораторій на підняття цін на комуналку. Але МВФ проти таких мораторіїв. Наступного року ціни піднімуть?

Зеленський каже, що в нього відповіді немає. Водночас президент каже, що потрібна термомодернізації усіх будинків в країні. На це потрібно 300 млрд грн.

16:03. Головні помилки за час президентства?

«Довіра до певних людей», — відповів Зеленський. І ще раз сказав, що почав ділити на людей і особин. «Я почав більше любити собак».

16:22. Питання про використання державних дач, які «обіцяв передати дітям». А також щодо використання гвинтокрилів «у приватних цілях».

Зеленський розказав, що ті, кого виселяють з держдач, подали позови. Сам пообіцяв з’їхати. «Хоча ви все одно будете знімати мою домівку з дронів», — пожалівся президент. І зазначив, що держрезиденція «Синьогора» на Івано-Франківщині — «захищений об’єкт», де знімати не можна.

Щодо святкування дня народження Єрмака президент пояснив, що літав з сім’єю на відпочинок. «Я не можу літати одним гвинтокрилом. Ще є ті, що супроводжують. Літака у президента зараз немає — президент літає гвинтокрилами. У суботу в мене був вихідний, і там так само перебував Андрій Єрмак... У неділю я повертався на покладання квітів. А потім знову полетів гвинтокрилом в Гуту. Єрмак так само полетів», — розказав Зеленський. Він сказав, що вони прибули, коли вже було пізно.

«Циганів не викликали, ведмедів не викликали», — емоційно говорив президент. Водночас він не уточив, чи було святкування.

16:54. «Ми маємо розмовляти в Росією. Принаймні з питання обміну полоненими».

16:57. Зеленський запевняє, що не збирається розпускати парламент.

17:00. «Всі ці мільярдери нічого з себе не уявляють — бублик з диркою. Можуть лише язиком ляпати».

17:07. Президента запитали, робота кого з міністрів йому найбільш подобається. Зеленський назвав Олександра Кубракова, міністра інфраструктури, і Михайла Федорова, міністра цифрової трансформації. Ще — прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

 
Прес-марафон за участю Володимира Зеленського «30 запитань Президенту України».

Прес-марафон за участю Володимира Зеленського «30 запитань Президенту України».

Posted by Офіс Президента України on Friday, November 26, 2021