Держдума РФ схвалила в першому читанні законопроєкт про довічну недоторканність Путіна
Getty Images

Державна дума РФ схвалила в першому читанні законопроєкт, що надає президенту країни і членам його сім’ї довічні гарантії недоторканності після його відходу з поста керівника держави.

Спікер нижньої палати російського парламенту В’ячеслав Володін аргументував цю норму необхідністю того, «щоб людина, яка приймає зараз рішення, відчувала те саме, що він потрібен не тільки сьогодні, але і завтра», згідно трансляції засідання Думи.

Законопроєкт входить до поправок до конституції РФ, затверджених на референдумі в липні. Він забороняє залучати колишнього президента до кримінальної або адміністративної відповідальності, затримувати його, заарештовувати, піддавати обшуку, допиту або особистому огляду. Недоторканність експрезидента РФ поширюється на житло, транспортні засоби, засоби зв’язку, документи, багаж і листування.

Депутати також змінюють порядок позбавлення колишнього президента недоторканності. Відповідно до законопроекту, це може зробити своїм рішенням Рада Федерації на підставі висунутого Держдумою звинувачення в державній зраді або скоєння іншого тяжкого злочину. Причому це питання Рада Федерації повинна розглянути протягом трьох місяців. Таке обвинувачення має бути підтверджено висновком Верховного суду РФ і Конституційного суду РФ.

Законопроєкт пройшов перше читання у Думі у вівторок, де більшість депутатів належать до пропутінської партії «Єдина Росія». Тридцять сім депутатів-комуністів проголосували проти.

Відбудуться ще два читання в Думі, після чого законопроєкт перейде до Ради Федерації (верхня палата) і відправиться на підпис Путіну.

В даний час єдиним живим експрезидентом Росії є союзник Путіна Дмитро Медведєв.

Експрезидент СРСР Михайло Горбачов не отримав би такого імунітету, оскільки він не був президентом Росії.

Реакція на законопроєкт

Опозиційні діячі засудили голосування на референдумі в липні, заявивши, що Путін прагне бути президентом «довічно», що той заперечує.

Опозиціонер Олексій Навальний запитав у Twitter: «Навіщо Путіну зараз потрібен закон про імунітет? Чи можуть диктатори піти з посади за власним бажанням?».

В ході засідання парламенту проти прийняття законопроєкту висловилися деякі представники КПРФ і ЛДПР. Як повідомила на Facebook депутат від КПРФ Віра Ганзя, представники Комуністичної партії проголосували проти прийняття документу, оскільки «всі повинні бути рівні перед законом».

Повноважний представник президента РФ в Держдумі Гаррі Мінх запропонував незгодним депутатам скласти свої парламентські повноваження.

Володін також засудив те, що депутати нібито стали «топтатися на інституті» влади. «Всі країни в усьому світі захищають інститути, сакралізують їх. Тільки ми із століття в століття беремо і починаємо все з початку, зруйнувавши дощенту. Тому ваші переконання з вами, але нам потрібна країна, яка буде і в майбутньому. І ось тут ось ми не можемо бути байдужими», — сказав Володін.

Обнуління строків Путіна

Також в російську Держдуму внесли законопроєкт про обнуління президентських строків Путіна. Така норма дозволить чинному президенту Росії ще двічі балотуватися на цей пост.

Цей законопроєкт внесли на розгляд парламенту сенатор Андрій Клішас і депутати Держдуми від «Єдиної Росії» Павло Крашенинников і Ольга Савастьянова. Він підготовлений на виконання поправок до Конституції РФ, прийнятих за підсумками загальноросійського голосування. У чинній редакції Конституції ці положення вже є.

У законопроєкті сказано, що громадянин Росії, який двічі займав пост президента, не може обратися на новий термін. Але ця вимога не поширюється на людину, яка обіймала або займає пост президента на момент вступу в силу відповідних поправок до Конституції, тобто Володимира Путіна і Дмитра Медведєва.

З ідеєю обнуління президентських строків виступила 10 березня депутат Держдуми Валентина Терешкова, пояснивши це необхідністю збереження стабільності в країні. Конституційний суд РФ визнав поправку законною. З 25 червня по 1 липня в РФ пройшло всенародне голосування, за підсумками якого до Конституції були внесені ряд змін, в тому числі про обнуління президентських термінів. 

Поправки до Конституції Росії, ініційовані президентом Путіним, вступили в силу 4 липня. Нововведення торкнулися 22 статей Основного закону країни.

Прихильники президента Володимира Путіна домінують в обох палатах парламенту.

Четвертий строк Путіна закінчується в 2024 році. Йому 68, і він не має очевидного наступника.

США збережуть санкції проти РФ при новому президенті — сенатор