Десять років пройшло з катастрофи на «Фукусімі» й найсильнішого в Японії землетрусу
Getty Images

Президент Олімпійських ігор у Токіо-2020 Сейко Хашимото підкреслила силу спорту в четвер, коли висловлював співчуття у зв'язку із річницею смертельного землетрусу та цунамі. Вона заявила, що спорт дає надію для тих, хто вижив, і у протистоянні коронавірусу.

Хашимото сказала, що сила спорту стала основною метою заявок Токіо на Ігри після катастрофи, і що ця концепція може бути поширена на боротьбу з новою пандемією коронавірусу.

«Хоча COVID-19 призвів до першого і безпрецедентного відкладання Ігор, роль спорту в суспільстві стає все більш актуальною», — цитує Reuters заяву Хашимото.

За її словами, «потрібна ще більша рішучість» у відновленні районів, постраждалих від землетрусу та цунамі.

Ми хотіли б зробити все можливе, щоб об'єднати тих, чиє життя постраждало від світової кризи (пандемії — Прим. ред.), шляхом проведення безпечних ігор в Токіо-2020

Олімпійські ігри, перенесені на рік через пандемію, призначені на 23 липня — 8 серпня, а Паралімпійські ігри — на період з 24 серпня на 5 вересня.

Хашимото сказав, що олімпійські заявки Токіо спочатку не мали повної підтримки японців. Але японці підтримали, коли побачили, як Ігри можуть сприяти відновленню районів катастрофи.

Більшість японців виступають проти проведення Олімпіади цього літа через занепокоєння, що відвідувачі з-за кордону спричинять пожвавлення коронавірусу, показали опитування.

Тому Японія вирішила проводити Ігри без закордонних глядачів, повідомили джерела Reuters. Рішення про міжнародних вболівальників має бути прийняте цього місяця.

Японія вшановує пам’ять жертв землетрусу та атомної катастрофи

Хвилиною мовчання, молитвами та антиядерними акціями протесту Японія в четвер оплакувала близько 20 000 жертв масштабного землетрусу та цунамі, які сталися в Японії 10 років тому.

Величезні хвилі, спричинені землетрусом силою 9,0 балів — одним із найсильніших із зафіксованих — вразили тоді північно-східне узбережжя, зруйнувавши електростанцію «Фукусіма Дайічі». Більше 160 000 жителів втекли від радіоактивного зараження.

Найстрашніша в світі ядерна катастрофа після Чорнобиля сталася 11 березня 2011 року.

О 14:46, в момент, коли землетрус стався десять років тому, імператор Нарухіто та його дружина хвилиною мовчання вшанували загиблих на пам'ятній церемонії в Токіо. По всій країні проходили тихі молебні, повідомляє Reuters.

На церемонії, на якій були присутні імператор та прем'єр-міністр, усі носили маски та трималися на відстані, а також не співали разом державний гімн, аби запобігти поширенню коронавірусу.

У спільній заяві Суга та його американський колега Джо Байден заявили, що дві країни рухатимуться вперед плечем до плеча, щоб закінчити відновлення регіону.

Японський уряд витратив на нього близько $300 млрд, але райони навколо станції в Фукусімі залишаються зоною відчуження. Багато переселенців оселилися деінде.

Близько 40 000 людей все ще є переселенцями через стихію.

Японія знову обговорює роль ядерної енергетики в її енергетичному комплексі. Країна, що не має ресурсів, прагне досягти «вуглецевого нейтралітету» до 2050 року для боротьби із глобальним потеплінням. Але опитування громадського телебачення NHK показало, що 85% людей турбуються через ядерні аварії.

Роботи з очищення зруйнованої станції «Фукусіма Дайічі», проблеми забрудненої води та твердих відходів і створення безпечної території є величезними. Критики кажуть, що для повернення станції в безпечний стан може знадобитися до століття.

Близько 5 тис. робітників щодня проходять через ворота комплексу, щоб працювати над його демонтажем. АЕС досі містить у своїх реакторах близько 880 тонн розплавленого паливного сміття.

Масові демонстрації проти ядерної енергетики, що спостерігалися після катастрофи, згасли, але недовіра громадськості зберігається. Деякі протестувальники провели антиядерну акцію перед штаб-квартирою оператора заводу Tokyo Electric Power у ніч на четвер.

Забруднена вода, як збираються злити в море зі зруйнованої АЕС «Фукусіма Дайічі», містить радіоактивну речовину, яка може завдати шкоди ДНК людини, повідомляє розслідування «Грінпіс».

Японія зіллє радіоактивну воду з АЕС «Фукусіма-1» в море