Японія — в занепокоєнні напередодні Олімпійських ігор: кібератаки Росії та пандемія
AtlasDergisi

У п’ятницю світ говорив відразу про три проблеми Японії. Японський уряд міркує, чи зливати до океану радіоактивно забруднену воду з Фукусіми; як забезпечити безпеку відвідувачів Олімпійських ігор в часи пандемії; як відбиватися від кібератак РФ.

Фукусіма та наслідки катрастрофи

Вода з реактора у Фукусімі може пошкодити ДНК людини, якщо її зіллють, цитує Грінпіс британське видання The Guardian. Природоохоронна організація заявляє, що у воді — «небезпечний» рівень вуглецю-14, який незабаром може потрапити в Тихий океан.

Забруднена вода, як збираються злити в море зі зруйнованої атомної електростанції «Фукусіма Дайічі», містить радіоактивну речовину, яка може завдати шкоди ДНК людини, повідомляє розслідування «Грінпіс».

Природоохоронна група стверджує, що 1,23 млн. тонн води, що зберігається у понад 1000 резервуарах на заводі, містить «небезпечні» рівні радіоактивного ізотопу вуглецю-14, а також тритій.

Як повідомляє британське видання The Guardian, німецький «Грінпіс» оприлюднив звіт «Stemming the Tide 2020: реальність кризи через радіоактивну воду у Фукусімі». Це сталося через кілька днів після повідомлення японських ЗМІ, що уряд близький до того, щоб дати згоду на спуск води до Тихого океану. При цьому є заперечення місцевих рибалок, які заявляють, що ця дія знищить їхні засоби до існування.

«Ми не можемо відкласти це питання назавжди», — заявив на цьому тижні прем'єр-міністр Йошіхіде Суга. «Ми хотіли б прийняти рішення відповідально якомога швидше».

Найбільша увага зосереджена на тритії, який не може бути видалений на місці системою фільтрації, яка використовується оператором заводу Tokyo Electric Power [Tepco]. Також Грінпіс Японі та Грінпіс Східної Азії заявили, що радіоактивний вуглець, що міститься у воді, яка зберігається на станції, також буде «списаний».

Вуглець-14 має період напіврозпаду 5370 років і має властивість «включатися у всю живу речовину», йдеться у звіті.

«Він концентрується в рибі на рівні, у тисячі разів більшому за тритій. Вуглець-14 особливо важливий як основний внесок у колективну дозу опромінення людини і може пошкодити ДНК людини».

У звіті стверджується, що японський уряд і Tepco називають воду, яка забруднюється, коли її використовують для охолодження пошкоджених цунамі реакторів заводу, «очищеною». Грінпіс пише, що уряд Японії створює враження, що ця вода містить лише тритій.

Удосконалена система обробки рідин Tepco видаляє з води високорадіоактивні речовини, але не може відфільтрувати тритій, радіоактивний ізотоп водню, який атомні електростанції регулярно розбавляють і скидають разом з водою в океан.

«Грінпіс» заявив, що Tepco підтвердив, що система не призначена для видалення вуглецю-14.

«Майже через 10 років після катастрофи Tepco та уряд Японії все ще приховують масштаби кризи у Фукусімі Даічі», — сказав Шон Бурні, автор звіту та старший ядерний спеціаліст з Грінпіс Німеччини.

«Вони свідомо роками затримували детальну інформацію про радіоактивний матеріал у забрудненій воді. Вони не змогли пояснити мешканцям Фукусіми, решти Японії та сусіднім країнам, таким як Південна Корея та Китай, що забруднена вода, що скидається в Тихий океан, містить небезпечний рівень вуглецю-14», — додав природоохоронець.

«Вони разом з іншими радіонуклідами у воді залишатимуться небезпечними протягом тисячоліть, що може спричинити генетичні порушення. Це ще одна причина, чому від цих планів треба відмовитися», — говорять у Грінпіс.

Очікується, що уряд Японії оголосить рішення про те, чи спускати воду, наступного тижня. ЗМІ повідомляють, що проект мав розпочатися не раніше 2022 року і тривати десяткі років. Вода в Фукусімі Дайічі буде розбавлена ​​всередині заводу до того, як її спустять, щоб вона була в 40 разів менш концентрованою, повідомляє газета Йоміурі Шимбун.

Тиск на уряд щодо рішення посилюється, оскільки місце для зберігання на майданчику атомної станції скорочується. За оцінками Tepco, усі наявні резервуари будуть заповнені до середини 2022 року.

Аварія на АЕС у префектурі Фукусіма (2011 рік) — радіаційна аварія, яка, за заявою японських авторитетних осіб, має сьомий рівень за шкалою INES, з локальними наслідками. Виникла внаслідок найсильнішого за час спостереження землетрусу в Японії.

Олімпійські ігри відбудуться попри COVID-19

Олімпійські чиновники з Токіо оголосили, що вони працюють над заходами щодо боротьби з пандемією COVID-19 на іграх наступного року, хоча точно не визначились, якими вони будуть, повідомляє AP.

У середу організатори Токіо продемонстрували декілька можливих засобів захисту й різні заходи перевірки у будинку медіа-центру для Олімпійських ігор.

«Наша мета — продемонструвати, що ми робимо для забезпечення безпеки Олімпійських ігор», — сказав Цуйосі Івасіта, виконавчий директор бюро безпеки Олімпійських ігор в Токіо.

Більшість із заходів виглядали традиційно: дезінфікуючі засоби для рук, проходження через скануючі пристрої на фоні охоронців у масках. Одне з нововведень — наклейка, розміщена на зап’ясті для вимірювання температури тіла за кілька секунд.

Раніше цього року організатори та МОК зачекали до березня, перш ніж прийняти рішення про перенесення Олімпіади.

У Японії COVID-19 став причиною близько 1700 смертей. Країна уникнула стрімкого росту летальних випадків й застосовувала суворий контроль за імміграцією з початку пандемії.

Росія планувала кібератаку на Олімпійські ігри в Токіо, заявляє Великобританія

Міністр закордонних справ Великобританії засуджує «цинічну та необдуману» заяву зірвати Ігри, перш ніж вони були відкладені, повідомляє The Guardian.

Російські військові спецслужби планували кібератаку на організовані Японією Олімпійські і Паралімпійські ігри в Токіо цього літа, намагаючись зірвати світову прем'єрну спортивну подію, повідомив Національний центр кібербезпеки Великобританії. Британське видання The Guardian повідомляє, що він оголосив про спільну операцію з американською розвідкою агентствами.

Російська робота з кіберрозвідки була спрямована на організаторів Ігор, логістичні служби та спонсорів і велася до перенесення Олімпійських ігор через коронавірус.

Багато виявлених раніше російських кібератак були спрямовані проти державних установ політичних опонентів Москви. РФ направила кібератаку також проти агенцій, що проводять розслідування щодо російського спортивного допінгу.

Росія була готова зірвати літні Ігри, з яких усі російські учасники були виключені через постійні допінгові злочини, що фінансуються державою.

Оргкомітет Ігор у Токіо заявив, що «не спостерігається значного впливу» від можливих кібератак на його діяльність.

«Токіо-2020 розглядає кібербезпеку як важливий аспект проведення Ігор, і оргкомітет «Токіо-2020» вживає низку заходів та проводить ретельну підготовку», — йдеться у повідомленні, яке надійшло електронною поштою до «Гардіан».

Як ми повідомляли раніше, Олімпіаду в Токіо більше не переноситимуть. Організатори кажуть, що проведення форуму в 2021 році можливе навіть без вакцини від коронавірусу.

 

Японія зіллє радіоактивну воду з АЕС «Фукусіма-1» в море