Діджиталізація заради безпеки. У ЄС реформували систему видачі шенгенських віз
Pixabay

Європейський парламент і переговорники з Ради ЄС домовились про реформу Візової інформаційної системи (VIS). У Євросоюзі її використовують для реєстрації та перевірки осіб, які звертаються за короткостроковою шенгенською візою.

Про це повідомляє пресслужба Ради ЄС.

Тепер VIS включатиме інформацію не лише про короткострокові візи, але також охоплюватиме довгострокові візи та дозволи на проживання. Самі ці документи дозволяють вільне пересування в межах Шенгену. Таким чином органи влади зможуть перевірити наявність документів у централізованій базі даних.

У VIS внесуть скан сторінки з біографічними даними проїзного документа. Це спростить повернення нелегальних громадян третіх країн.

Перш ніж видавати візу або дозвіл на проживання, нові правила дозволять посилити попередню перевірку заявника у відповідних базах даних про безпеку та міграцію. Серед них є Шенгенська інформаційна система (SIS), Система в'їзду-виїзду (EES), ETIAS, Eurodac, дані Європолу, ECRIS-TCN та відповідні бази даних Інтерполу про проїзні документи.

З метою боротьби з торгівлею дітьми вік для зняття відбитків пальців у дітей знизять з 12 до 6 років. Водночас відбитки пальців осіб старших за 75 років не включаються в VIS.

Chas News повідомляв, що Мінцифри і перші три банки запустили «шеринг» цифрових документів.

Режим paperless. Українці можуть обслуговуватися у банках без паперових паспортів та ID-карток