Ділова активність єврозони різко скорочується в листопаді внаслідок карантину
European Commission - Europa EU

Економічна діяльність єврозони цього місяця різко скоротилася, оскільки були оновлені обмеження задля приборкання поширення коронавірусу. Вони змусили тимчасово закритися багато фірм в галузі послуг, яка домінує у блоці, показало опитування в понеділок.

Економіка блоку на шляху до першої подвійної рецесії за майже десятиліття, як показало опитування Reuters минулого тижня, а індекс менеджерів із закупівель (PMI) у понеділок підтримав цю інформацію.

«Економіка єврозони почала серйозно спадати в листопаді на тлі нових зусиль, спрямованих на подолання зростаючого потоку заражень COVID-19. Збільшується ймовірність того, що єврозона знову побачить скорочення ВВП у четвертому кварталі», — сказав агентству Кріс Вільямсон, головний економіст з бізнесу в IHS Markit.

Індекс PMI, що охоплює сферу послуг, знизився до 41,3 з 46,9, що є найслабшим показником з часі піку першої хвилі пандемії і є значно нижчим за 42,5, передбачений опитуванням Reuters.

По мірі скорочення попиту, зниження цін та завершення запланованих робіт, фірми зменшили чисельність персоналу на дев’ятий місяць карантину. Індекс зайнятості у сферах послуг знизився до 48,1 з 48,5.

Однак виробництво пішло краще, оскільки багато фабрик залишаються відкритими, і його швидкісний PMI тримався значно вище показника беззбитковості в 53,6 в листопаді, хоча і нижче за 54,8 у жовтні. Опитування Reuters передбачало показник 53,1.

Індекс вимірювальної потужності, який подається до складеного PMI, знизився до 55,5 з 58,4. Попит також зменшився — індекс нових замовлень опустився до 54,0 з 58,7, що вказує на тенденцію до зниження.

Але у підприємств, які очікують вакцину та подальше стимулювання з боку Європейського центрального банку наступного місяця, є оптимізм щодо майбутнього року. Складений індекс майбутнього випуску підскочив до 60,1 з 56,5, що було найвищим показником з лютого — до того, як пандемія охопила всю Європу.

«Фірми як у виробництві, так і у сфері послуг також стали більш оптимістичними щодо майбутнього року, значною мірою відображаючи зростаючі сподівання, що обнадійливі новини про вакцини дозволять нормалізувати життя в новому році», — сказав Вільямсон.

Як ми писали раніше, лідери G20 схвалили «заморозку» боргових виплат бідних країн і рівний доступ до вакцин.

Оксфордська вакцина від COVID: 70% ефективності, але значно дешевша