«Діпфейк». Російські пранкери вдали соратників Навального й розіграли депутатів Верховної Ради

Російські пранкери Олексій (Лексус) Столяров і Володимир Кузнецов провели відеоконференцію з депутатами Верховної Ради України. Вони вдавали керівника мережі штабів Олексія Навального Леоніда Волкова та юриста фонду Навального Івана Жданова.

Лексус та Вован 29 квітня виклали у YouTube відеозапис онлайн-зустрічі з українськими політиками.

Пранкери розіграли нардепа Святослав Юраша, глава партії «Слуга народу» Олександра Корнієнка, очільника міжнародного напрямку «СН» Вадима Галайчука, главу комітету ВРУ у закордонних справах Олександра Мережка, главу делегації України в ПАРЄ Марію Мезенцеву, главу Меджлісу Мустафа Джемілєва, представника Світового конгресу українців, політичного радника Тимоша Мартиненка-Кушлянського.

На початку Лексус в образі Волкова подякував українським політикам за цю відеозустріч і від імені Олексія Навального розповів, що буде з Кримом, якщо опозиціонер прийде до влади.

«Крим, звичайно ж, не бутерброд. Він, звісно, належить Україні, але нам треба розуміти, як ми будемо виходити з цієї кризи. Ми плануємо визнати Крим українським, але треба виробити спільний план реінтеграції, коли ми прийдемо до влади», — сказав Лексус у подобі Волкова. Натомість він порівняв Крим з мандарином і сказав, що півострів — «для всіх».

Корнієнко та Джемілєв сказали, що нова влада має в максимально короткий термін прибрати російську адміністрацію з Криму та вивести війська. Глава Меджлісу заявив, що з Навальним не вийде домовитися, якщо він бачить Крим у складі Росії.

Фейкові соратники Навального розповіли, що у зв’язку з оголошенням в Росії Фонду боротьби з корупцією екстремістською організацією вони хотіли б перевести свої офіси в Україну. Потім усі члени відеоконференції заспівали разом гімн України на прохання фейкового Волкова.

Далі вдаваний соратник Навального розкритикував Корнієнка за його зовнішній вигляд, коли той лежав на дивані у футболці під час відеорозмови. Врешті шахрай почав критикувати українських депутатів, кричати та лаятися. Після цього багато учасників покинули дискусію.

Технологія підробки

На відео був не двійник, а оптична ілюзія — діпфейк, створена за допомогою штучного інтелекту. Діпфейк показує не просто підроблене відео, а відеоролик, який створює комп’ютерний алгоритм на основі великоїкількістю зображень. Тобто депутати бачили анімовану версію з обличчям Волкова.

Інші витівки пранкерів

Російський пранкер Лексус також дзвонив Президенту України Володимиру Зеленському, повідомляє ВВС. Сенатор-республіканець Ліндсі Грем в серпні говорив про Трампа з людиною, якого він вважав міністром оборони Туреччини, але насправді ним виявився пранкер з Росії.

Людині, що видавала себе за керівника мережі штабу Навального Леоніда Волкова, вдалося також поспілкуватися з представниками комітетів закордонних справ Литви, Латвії та Естонії.

Литовці поставилися до прохань самозванця підозріло.

Балтійські політики кажуть, що обман розкрився саме після того, як шахрай поспілкувався з українськими парламентарями.

Олексій Столяров та Володимир Кузнєцов, відомі як Лексус та Вован, за останні роки розіграли низку критиків Кремля.

Записи їхніх розмов із «жертвами» часто висвітлювалися та отримували схвальні коментарі на російському телебаченні.

Історія з розіграшем політиків минулого тижня сколихнула країни Балтії.

Міністерства закордонних справ країн заявили, що останнім часом було кілька інформаційних атак проти політиків Естонії, Литви та Латвії.

«Метою цих атак було поширення неправдивої інформації, дискредитація російської опозиції», — йдеться в заяві, яку поширили міністерства трьох країн. 

Атаки також мали на меті «зменшити підтримку демократичних процесів у Білорусі та Росії та зусилля цих країн, спрямовані на вимогу деескалації біля кордонів України», заявили в МЗС.

Голова Комітету сейму Литви закордонних справ Жигімантас Павільоніс розповів балтійському агентству BNS, що шахрай, який видавав себе за Волкова, активно просив його допомогти встановити контакти з високопосадовцями США, пише Delfi.

Але оскільки виникли сумніви у правдивості запиту, такої можливості йому не надали.

У розмові псевдо-Волков просив з'єднати його з Комітетом закордонних справ Сенату, щоб можна було влаштувати певні слухання, розповів Павільоніс.

Політик сказав, що таке прохання здалося йому підозрілим, тож він попросив надіслати йому детальніші пояснення на електрону пошту, але цей лист не став передавати представникам США.

«Так усе й скінчилося. Але водночас я дізнався від колег у Латвії та Естонії, що у них ці зустрічі відбулися з членами комітетів закордонних справ. Тоді, коли ми вже почали розуміти, що це самозванець, він поговорив і з членами українського комітету, почав відкрито над ними знущатися під час бесіди», — розповів Павільоніс.

Керівник комітету додав, що під час відеорозмови з ним ця людина лише ненадовго показала обличчя і вимкнула камеру, пояснивши це нібито проблемами зі зв'язком. Водночас з політиками Латвії, Естонії та України він спілкувався наживо, з відеозображенням, і зміг переконливо копіювати голос Волкова.

«Коли ми з'ясували всю картину за допомогою різноманітних спецслужб, ми зрозуміли, що дзвінків було багато: в ОБСЄ, в Раду Європи, Жозепу Боррелю, Світлані Тихановській, прем'єр-міністру Канади», — розповідає політик.

Він каже, що попередив латвійських та естонських колег, але було вже запізно.

Павільоніс заявив, що самозванці використали технологію «діпфейк».

«Це свідчить про те, що нам слід бути пильними, що Кремль використовує технології найвищого рівня», — сказав політик.

Голова Комітету закордонних справ сейму Латвії Ріхардс Колс написав у Facebook, що 23 березня після перших контактів жодних підозр не було, і самозванець поспілкувався з членами комітету, під час якої подякував Латвії за підтримку.

Реакція представника фонду Навального

Ситуацію прокоментував і сравжній Волков, який, за повідомленнями ЗМІ, зараз мешкає в Литві. «Винятковий масштаб операцій!» — написав він на Facebook.

Раніше він писав про те, що схожі пропозиції про зустріч шахраї надсилали міжнародним організаціям, зокрема Парламентській асамблеї ОБСЄ.

Як ми писали раніше, інший пранкер, Джокер, відомий перепискою із радником голови Державного космічного агентства України Клітіною. 

Пранк року. Навальний стверджує, що дзвонив агенту ФСБ, який мав завдання його вбити